Omeleta plněná ricottou a pampeliškovými listy
Na jedlé květiny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku, upozorňuje Jana Vlková. Napsala už tři kuchařky. V té nejnovější s názvem Pampelišky k jídlu nabízí například recept na omeletu.
„Pampelišky se prostě dobře potkávají se snůškou vajec. Omeleta je tak dobré jídlo! Umí se vydávat za lehkou večeři a přitom je rychle a snadno hotová,“ píše Jana Vlková.
Suroviny pro 4 osoby:
100 gramů pampeliškových listů
2 šalotky
2 lžíce másla
150 mililitrů bílého vína
1 lžička zeleninového vývaru v prášku
100 gramů ricotty
½ lžičky mleté papriky
4 vejce velikosti L
400 mililitrů mléka
200 g mouky, špaldové nebo žitné, nebo jakou máte rádi
olej na smažení
sůl
Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody. Vhoďte listí a nechejte asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby listy nezhnědly, a dejte je stranou.
Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám

Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.
Šalotku osmažte na másle dozlatova, přidejte nasekané listy, zalijte vínem, ve kterém jste předem rozmíchali zeleninový vývar, a chvilku duste, až se tekutiny odpaří. Nechte lehce vychladnout. Přidejte ricottu a papriku.
Vejce rozkvedlejte s mlékem a moukou, rozdělte na čtyři omelety a smažte zprudka na oleji.
Omelety plňte směsí ricotty a listů a ihned podávejte.
Tipy a triky:
Tady hraje prim lahodná kombinace ricotty a pampelišek. Když se vám nebude chtít špinit pánvička, klidně si směs namažte na dobrý tmavší chléb. A bude-li venku nevlídno, můžete ji použít jako doplněk brambor ve slupce.
Související
-
Quiche nebo taštičky z listového těsta s pampeliškami
Dostat květiny na naše talíře se snaží Jana Vlková, která vydala už tři kuchařské knihy. Ta nejnovější se jmenuje Pampelišky k jídlu a je v ní mimo jiné recept na quiche.
-
Smažené květy, salát s podbělem. Na květinách si pochutnáte, říká autorka kuchařky
Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení chce do kuchyní vnést Květinová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Její autorkou je doktorka přírodních věd Jana Vlková.
-
Je čas na jarní detox. Pomohou zeleninové šťávy a salát s listy pampelišek
Na jaře mnoho lidí cítí potřebu držet krok s přírodou a trochu se oživit, probudit a rozkvést. Stejně jako rostlinám nám prospěje více vody, čerstvého vzduchu a slunce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.