Omeleta plněná ricottou a pampeliškovými listy

Na jedlé květiny, které se vyplatí zařadit do jídelníčku, upozorňuje Jana Vlková. Napsala už tři kuchařky. V té nejnovější s názvem Pampelišky k jídlu nabízí například recept na omeletu.

„Pampelišky se prostě dobře potkávají se snůškou vajec. Omeleta je tak dobré jídlo! Umí se vydávat za lehkou večeři a přitom je rychle a snadno hotová,“ píše Jana Vlková.

Suroviny pro 4 osoby:
100 gramů pampeliškových listů
2 šalotky
2 lžíce másla
150 mililitrů bílého vína
1 lžička zeleninového vývaru v prášku
100 gramů ricotty
½ lžičky mleté papriky
4 vejce velikosti L
400 mililitrů mléka
200 g mouky, špaldové nebo žitné, nebo jakou máte rádi
olej na smažení
sůl

Pampeliškové listy dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody. Vhoďte listí a nechejte asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby listy nezhnědly, a dejte je stranou.

Jezte pampelišky! Povzbudí celé tělo, listy dodají vitamíny, šťáva pomůže proti pihám

Pampeliška, květy, žlutá

Obrovskou regenerační schopnost má pampeliška. Nová rostlina vyroste i z milimetrového plátku kořene. Lidé proto pampelišku odnepaměti používají pro posílení regeneračních sil organismu. Doufají, že jim bylina dodá stejnou odolnost, díky níž dokáže přežít téměř na všech místech a ve všech podmínkách.

Šalotku osmažte na másle dozlatova, přidejte nasekané listy, zalijte vínem, ve kterém jste předem rozmíchali zeleninový vývar, a chvilku duste, až se tekutiny odpaří. Nechte lehce vychladnout. Přidejte ricottu a papriku.

Vejce rozkvedlejte s mlékem a moukou, rozdělte na čtyři omelety a smažte zprudka na oleji.

Omelety plňte směsí ricotty a listů a ihned podávejte.

Tipy a triky:
Tady hraje prim lahodná kombinace ricotty a pampelišek. Když se vám nebude chtít špinit pánvička, klidně si směs namažte na dobrý tmavší chléb. A bude-li venku nevlídno, můžete ji použít jako doplněk brambor ve slupce.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.