Václav Havel miloval k snídani mé makové rohlíčky, vypráví kuchařka. Vyzkoušejte její recept
Čirina Košíková vařila několik let na řeckém velvyslanectví a dodnes je vděčná velvyslancově manželce za možnost poznávat po listopadové revoluci jiný styl kuchyně. Pak se dostala na Hrad.
„Dostala jsem nabídku vařit přímo panu prezidentu Havlovi, a to byl úžasný čas,“ vzpomíná sympatická žena, která stihla vydat čtyři knihy se svými recepty. Její bratislavské rohlíčky ochutnaly mnohé světové osobnosti při návštěvě Václava Havla, on sám je prý miloval ráno ke snídani. Ale jen ty makové.
Paní Čirina dnes žije s manželem Petrem v Poříčanech u Nymburka. Spolu měli známou pražskou restauraci U Čiriny. To už je ale minulost. „Život mi do cesty postavil překážku – tři mozkové příhody. Dokonce jsem ochrnula na levou stranu, ale dokázala jsem se zase postavit na nohy. Prostě jsem věřila, že to dokážu,“ líčí.
Stále vyráží na koncerty i divadelní představení a v létě jezdí do milované Itálie. „A řada známých jezdí k nám domů, sedneme si pod pergolu, něco dobrého uvařím a bavíme se. Prostě máme rádi život,“ dodává Čirina Košíková.
Prezidentské bratislavské rohlíčky
- 400 gramů hladké mouky
- 1 Hera
- 1 kelímek zakysané smetany
- 250 gramů mletého máku
- 100 gramů krupicového cukru
- hrst rozinek
- moučkový a vanilkový cukr na obalování
- 2 vejce na potření
Z mouky, Hery a zakysané smetany připravíme hladké těsto. Propracujeme, rozdělíme na šest bochánků a pod fólií necháme dvě hodiny odpočinout.
Připravíme si náplň: smícháme mák, krupicový cukr a rozinky a zalijeme vařícím mlékem.
Z každého bochánku těsta vyválíme kruh, ten rozdělíme na osm částí. Každou naplníme makovou směsí, zarolujeme. Vytvarujeme rohlíček a potřeme vajíčkem.
Pečeme dozlatova asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Nakonec obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Rozhovor s bývalou kuchařkou Václava Havla si poslechněte v magazínu Dámská jízda. Jeho autorka se také zastavila v Chlumu u Třeboně a zjistila, co nového čeká na návštěvníky i místní.
Související
-
Jeho lišková polévka je v Táboře vyhlášená. Nabídky z větších měst kuchaře Martina Svatka nelákají
Je členem národního týmu kuchařů a cukrářů, napsal kuchařku a zahrál si i sám sebe v seriálu. Martin Svatek žije v Košicích na Táborsku a šéfuje restauraci v Táboře.
-
Ze zeleniny můžete připravit plnohodnotné jídlo, jen je to složitější, říká autor postní kuchařky
Bezmasé recepty na celý rok nabízí Postní kuchařka od kořene po nať. Jejím autorem je strakonický šéfkuchař Pavel Drdel, který propaguje udržitelný přístup k vaření.
-
Koupil si hrad a splnil si klukovský sen. Pět paláců a 130 komnat je ale pořádné sousto, přiznává
„Vždycky jsem snil o tom, že budu mít svůj hrad. A tak jsem si pořídil za milión a půl zříceninu. No, nekupte to,“ směje se Pavel Palacký, který objevil Hauenštejn.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka