Velká část mincovny na zámku v Českém Krumlově se mění v nové výstavní prostory

9. březen 2020 16:07

Tvoří jednu z dominant hradu a zámku v Českém Krumlově, teď navíc prochází výraznou přestavbou. První patro mincovny obsadili zedníci a truhláři. Bývalé správní sídlo rodu Schwarzenbergů i zámecké gardy se promění ve zcela nové výstavní prostory.

Ty navážou na centrální pokladny v přízemí a návštěvníci si tak budou moct krátit čas před prohlídkami v tematických expozicích.

„Podařilo se naplnit jeden z dlouhodobých cílů. Ty prostory byly nevybaveny technicky, sociálně a dožívaly, v posledních padesáti až sedmdesáti letech tu nebyl zájem o jejich zvýšenou údržbu a opravu. Situace prostě nazrála k tomu, že teď jde o celkovou generální opravu,“ říká kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

Památkáři podle něj už pro mincovnu plánují celosezonní prestižní výstavu. „Bude se týkat tématu, které je nám obzvlášť milé, a sice zábavy, ceremonie a slavnosti v aristokratickém prostředí od 17. do 19. století,“ prozrazuje.

V jedné z místností jsou na stropě patrné stopy po výmalbě z 19. století. „Stačilo velmi pečlivě sejmout vápenné vrstvy za poslední 20. století a odhalila se tato výmalba. Celková koncepce obnovy směřuje k tomu, co umí nejlépe památková péče se svými restaurátorskými nástroji – obnově a rehabilitaci historického charakteru prostor,“ ukazuje Pavel Slavko.

Čtěte také

Památkáře podle něj na počátku přestavby překvapila celková dispozice sálů. „V jednom místě jsme dokonce po odstranění zazdívky našli kompletní původní okno z 19. století. To se hned svou profilací a konstrukcí stalo návodem, jak řešit okna v celé fasádě,“ popisuje kastelán.

Naopak nepříjemným zjištěním bylo, že na severní straně mincovny jsou poškozené krovy. „Půdní konstrukce v rozsahu 25 metrů na délku se musela sejmout a vyměnit. Teď vrcholí tesařské práce, které nahradí tuhle degradaci,“ dodává Pavel Slavko.

Rozsáhlá oprava prvního patra zámecké mincovny v Českém Krumlově vyjde zhruba na 30 milionů korun. První návštěvníci si novou expozici prohlédnou na jaře 2022.

Spustit audio

Související