Jak se skutečně žilo na zámku, bude lidem v Blatné vyprávět přímo samotná baronka

8. březen 2020 07:56

Zámecká zahrada v Blatné se stane dějištěm koncertů. Jedná se o novinku nadcházející turistické sezóny. Další z nich budou prohlídky s majitelkou zámku nebo výstava, která představí středověké mučicí nástroje.

„Přímo tady na louce se bude konat velkolepý koncert, který nikdy nebyl v srdci blatenského zámeckého parku. V pátek 28. srpna tu vystoupí Symfonický orchestru Českého rozhlasu,“ říká nedaleko zahradního domku blatenského zámku Edvard Oberfalcer, který má na starosti propagaci.

Prostředí je výjimečné nejen svým umístěním. „Tenhle prostor je opravdu jedinečný, protože budeme poslouchat klasickou hudbu v doprovodu pávů nebo k návštěvníkům přijde do bezprostřední blízkosti daněk, kterých je tady velký počet,“ dodává Edvard Oberfalcer.

Čtěte také

Ve sklepení zájemci uvidí v nadcházející sezóně výstavu středověkých mučicích nástrojů. „Třeba španělská bota, gilotina nebo různé nářadí, které uštípávalo prsty. Je třeba, aby se dětem ukázalo, jak dříve lidé trpěli,“ komentuje průvodkyně Veronika Janečková.

Další novinkou budou prohlídky s majitelkou zámku baronkou Janou Hildprandtovou Germenisovou. „Budu říkat, co jsme tady zažívali v dětství a kde jsme bydleli, když jsme tu ještě žili. To veřejnost ohromně zajímá,“ prozrazuje.

Baronka bude také vyprávět příběh svého pečetního prstenu, který dostala od otce. „To je můj talisman po celý život. Ztratila jsem ho třikrát a ta historka, jak se našel, je ohromně zajímavá,“ říká. Návštěvníci můžou blatenský zámek letos poprvé navštívit 4. dubna.

Spustit audio

Související