Ochranáři usilují o rozšíření populace kriticky ohroženého páchníka v parku v Blatné

20. únor 2020 08:10

V zámeckém parku v Blatné lidé letos často uslyší zvuk motorové pily. Odborníci budou ošetřovat vzácné stromy, které jsou domovem kriticky ohroženého brouka páchníka hnědého.

Mezinárodní projekt na jeho ochranu za několik milionů eur pomůže i s obnovou parku, který ročně navštíví tisíce návštěvníků.

Páchník podle vedoucí projektu Evy Ježkové vyhledává staré cenné stromy s dutinami. „On se živí tím trouchem, který tam vzniká. My budeme dělat drobné probírky stromů, protože některé jsou v zastínění, ale páchník má rád světlo a také je špatný letec, takže se potřebuje mezi stromy pohybovat,“ popisuje.

Logo

Odborníci zajistí nejen bezpečnostní a zdravotní ořezy starých stromů. V následujících letech se objeví i stromy nové. „Plánujeme výsadbu asi osmdesáti listnatých stromů, budou to například duby a lípy srdčité. Vysadíme je na místa, která nám budou doporučena, aby se zachoval ráz parku,“ uvádí Eva Ježková.

Současná majitelka zámku, baronka Jana Hildprandt-Germenisová, projekt na ochranu páchníka vítá. Park je nedílnou součástí zámku už několik desetiletí. „Můj prapradědeček se opravdu o to staral, on tohle začal. Chtěl anglický park, aby tu byly zvláštní stromy, a to se opravdu stalo,“ připomíná.

Zámecký park je nejnavštěvovanějším cílem turistů ve městě. Pro starostku Blatné Kateřinu Malečkovou je proto jeho obnova důležitá. „Pro mě je zásadní především bezpečnost a cokoliv, co pomůže záchraně celého parku, aby byl pro veřejnost přístupný. Celý zásah vnímám tak, že k tomuto směřuje,“ říká.

Projekt na ochranu páchníka hnědého v zámeckém parku v Blatné potrvá až do roku 2024.

Spustit audio

Související