Restaurátoři malují pokoje jindřichohradeckého zámku. Používají svázaný mop i mořskou houbu

28. únor 2020 08:58

Hlavní prohlídkovou trasu jindřichohradeckého zámku uvidí návštěvníci v letošní turistické sezoně v nové podobě. Zatímco venkovní části památkového objektu prošly v 90. letech minulého století rozsáhlou rekonstrukcí, pokojům v Adamově stavení se restaurátorské práce vyhnuly. Teď se jim ale odborníci věnují naplno.

Restaurátor Jakub Kandl ručním fénem vysouší část nově vymalované omítky. Hledá nejvhodnější odstín barvy i nástroj, kterým napodobí výmalbu z 19. století. „Ještě úplně spokojený s tím nejsem, protože to není přesvědčivé. Možná i trochu změním odstín,“ komentuje.

Barvu na stěnu zkouší lehce nanášet malířskou štětkou i svázaným mopem. „Velmi elegantního efektu se dá dosáhnut mořskou houbou, na rozdíl od normální umělé houby má velmi nepravidelnou strukturu. Při téhle práci se nejedná přímo o restaurování, ale o způsob imitace historických nátěrů,“ dodává.

Restaurátoři vracejí pokojům v Adamově stavení na zámku v Jindřichově Hradci podobu z 19. století, kdy křídlo nechal po velkém požáru z roku 1773 obnovit Karel Evžen Černín.

„Největší místnost má zelenou výmalbu pravděpodobně od roku 1861, kdy se připravovala jako ložnice pro hraběnku Terezu Černínovou. Přestože sloužila k tomuto účelu jen velmi krátkou dobu, rozhodli jsme se, že se k téhle náplni místnosti vrátíme,“ říká kastelán zámku Jan Mikeš.

Čtěte také

Další dvě místnosti dostanou podobu hostinských pokojů. Za Černínů v nich přespávali například František Palacký nebo Josef Dobrovský. Přesto, že je Karel Evžen Černín pravděpodobně při přestavbě nechal vybavit tapetami, ve vrstvách omítky se restaurátorům podařilo fragmenty výzdoby najít.

„Musíte trochu vědět, kde máte hledat. Když hledáte třeba za kamny, kam se nikomu nechtělo lézt a oškrábat to, tak na takových místech najdete to původní. Podle toho teď můžeme vyrobit novou šablonu,“ prozrazuje restaurátor Jiří Dyntera. Správa zámku má k dispozici i fotografii pokoje, podle níž můžou restaurátoři šablony umístit přesně.

Novou podobu pokojů Adamova stavení uvidí návštěvníci jindřichohradeckého zámku v dubnu. V dalších letech se restaurování dočkají i další prostory, například Rožmberská chodba.

Spustit audio

Související