Novou atrakcí českokrumlovského zámku bude horská zahrada s promenádní trasou

16. září 2019 14:15

Téměř kilometr dlouhá vycházková trasa povede horskou zámeckou zahradou v Českém Krumlově. Nabídne výhledy na město, ale i kresby kněžny Paulíny nebo opravený altán Paraplíčko. Vybudování této promenádní trasy předcházely práce, které trvaly devět let.

„To, že odsud vůbec vidíme řeku Vltavu a město, je umožněno tím, že jsme v první etapě rekonstrukce vykáceli spoustu náletových dřevin, které hrozily zřícením do ulice,“ připomíná zámecký zahradník Jiří Olšan.

Jiří Olšan, zahradník zámku Český Krumlov v horské zahradě, kde vzniká nová vyhlídková trasa

Součástí zahrady je objekt opevnění s vyhlídkou Paraplíčko. Ve sklepě a půdním prostoru památkáři obnovili historický sklad zahradnického nářadí, který zde býval již od začátku 19. století.

Prohlídková trasa začne na patě Plášťového mostu. „Návštěvníci budou po schodišti stoupat k prvnímu objektu vrátnice, čekají je mostky, altány, vyhlídkové strže až dojdou k Paraplíčku, které je zajímavé především svým původním dřevěným mechanismem zdvihu střechy celého altánu,“ popisuje kastelán krumlovského zámku Pavel Slavko.

Na trase dlouhé zhruba 800 metrů bude 21 zastavení. „Každé umožní úžasný a neotřelý pohled na město Český Krumlov. Jednotlivá místa budou vybavena informačním systémem, popiskami. V současné době se dokončují projekty konstrukcí altánů, mostů, madel, zábradlí, vše bude inspirováno historickými nákresy a fotografiemi,“ dodává kastelán.

Čtěte také

V druhé etapě obnovy zahrady by mělo být dokončeno také muzeum zahradnictví. Památkáři už několik let shromažďují nejrůznější typy zahradního náčiní.

K zajímavostem horské zahrady bude patřit také to, že se na trase objeví kresby kněžny Paulíny. „Toto místo zachycovala na svých kresbách a z některých těch míst přímo malovala jednotlivé části Českého Krumlova. Porovnání dobových kreseb se současným stavem města bude rovněž zajímavé,“ říká Pavel Slavko.

Rekonstrukce zámecké horské zahrady za téměř 35 milionů korun skončí na konci příštího roku.

Spustit audio

Související