Nová cyklostezka roste uvnitř Jelení zahrady pod zámkem v Českém Krumlově

11. srpen 2019 13:23

Ve staveniště se proměnila Jelení zahrada pod zámkem v Českém Krumlově. Uvnitř parku vzniká část nové cyklostezky dlouhé přes kilometr a půl. Úsek bude hotový ještě do konce letošního roku. Spolu s ním vznikne i nová cyklostezka podél ulice Chvalšinská.

„Tenhle spodní úsek má zhruba 1640 metrů. Kameníci pracují s žulovým odsekem, to budou ty okraje, a veprostřed bude mlat. Nebude tu asfaltový povrch, myslíme si, že do historického centra asfalt nepatří,“ říká místostarosta Martin Hák.

Cyklostezka v parku je součástí rozsáhlého projektu cyklotrasy Chvalšinská – Špičák – železniční stanice. Jde o jednu z hlavních investičních priorit města pro letošní rok, která vyjde na více než 32 milionů korun. Přes polovinu nákladů pokryje dotace z regionálního operačního programu.

Stavba cyklostezky v Jelení zahradě v Českém Krumlově

„Chceme, aby na té západní straně tato cyklostezka navazovala na stávající kájovskou. Chtěli bychom podjet hlavní silnici do Chvalšin a dostat se někam do centra Kájova a posléze do Boletic a vojenského prostoru,“ popisuje Martin Hák.

Na druhé straně začne příští rok stavba dalšího úseku směrem k vlakovému nádraží nad sportovním areálem. Z Jelení zahrady zatím nová cyklostezka vyústí pod Špičákem.

Napojení na břeh řeky Vltavy je stále ve fázi projektové přípravy. „První studie ukazují, že bude snaha vést tuto cyklostezku pod mosty u Budějovické brány a u Poráka a potom dále pokračovat po bývalé cestě po levém břehu Vltavy směrem na Trojici. Ukazuje se, že to je nejschůdnější a nejreálnější trasa,“ dodává místostarosta.

Čtěte také

Všechny chystané i stavěné cyklotrasy si navíc lidé mohou prohlédnout prostřednictvím webové aplikace na stránkách města. „Přehledně zobrazuje a popisuje jednotlivé úseky, nejen délku, šířku a trasy, ale třeba i použité materiály,“ připomíná mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Nové trasy by se měly v budoucnu stát součástí Vltavské cyklostezky, která by vedla z Lipna až do Týna nad Vltavou. Projekt momentálně připravuje Jihočeský kraj ve spolupráce s 26 městy a obcemi.

Spustit audio

Související