Do Vltavy v centru Českého Krumlova vytékala odpadní voda, podle inspekce nikdo nepochybil

21. červen 2019 11:42

Video, které zachycuje, jak se v centru Českého Krumlova valí do řeky Vltavy odpadní voda, se tento týden objevilo na sociálních sítích. Událost přímo na místě pod mostem U Zelené ratolesti prošetřovala i Česká inspekce životního prostředí.

Inspektoři žádnou pokutu neudělili. Podle ředitele oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích Vladimíra Jiráčka šlo o následek prudkého přívalového deště a zahlcení splaškové kanalizace.

„Problém byl v přívalovém dešti, jehož následkem potom došlo k odtoku z odlehčovací komory kanalizace a následnému splachu do řeky. Jako pochybení jsme to nevyhodnotili, ani my, ani žádné jiné instituce,“ uvedl.

Společně s Českou inspekcí životního prostředí se problémem zabývali i zástupci vodohospodářské společnosti Čevak a města. Mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová potvrdila, že se jednalo o mimořádnou situaci.

„V důsledku přívalového deště byla zahlcena splašková kanalizace a došlo k takzvanému odlehčení. V kanalizační šachtě je vybudované odlehčení, které ústí do řeky Vltavy. Využívá se pouze v mimořádných případech, kdy do splaškové kanalizace natéká velké množství dešťové vody. Při běžné situaci k odlehčení nedochází,“ popsala.

Spustit audio

Související