Krumlov chystá největší investici od roku 1990 – odkup čistírny odpadních vod a kanálu

29. březen 2019 10:42

230 miliónů korun nabídne město Český Krumlov za čistírnu odpadních vod a obchvatný kanál z Větřní. První krok k největší městské investici za bezmála 30 let schválili zastupitelé. Čistírnu i kanál vlastní firmy, které jsou několik let v insolvenci.

Pro návrh zvedlo ruku 14 z 23 zastupitelů. Vedení radnice tvrdí, že koupě čistírny a kanálu je pro město nejlepším řešením, protože je to jediný způsob, jak zajistit pro obyvatele Českého Krumlova dlouhodobě přijatelnou cenu stočného.

Podle místostarosty Josefa Hermanna z KDU-ČSL teď zástupci města co nejdříve pošlou oficiální nabídku insolvenčním správcům společností ČOV Český Krumlov a JIP Papírny Větřní.

„Podle mých informací to nebude trvat déle než několik málo týdnů, kdy by nám obě strany měly odpovědět, zda je naše nabídka akceptovatelná pro věřitelský výbor, insolvenčního správce, soudce. V tu chvíli začneme pracovat na tvorbě kupních smluv a pomalu jednat i s potenciálními dalšími partnery, jako jsou Jihočeské papírny a město Větřní, s nimiž se musíme domluvit na nějakých cenových podmínkách,“ potvrdil.

Opoziční zastupitelé odešli

Devět opozičních zastupitelů Českého Krumlova dalo jasně najevo svůj nesouhlas s investicí, když před hlasováním o tomto bodu dočasně opustili jednací sál. Nepřesvědčil je ani znalec, který zpracoval posudek k nabídkové ceně, ani experti na vodohospodářskou problematiku.

„Být spojeni s takto zásadním rozhodnutím, o kterém vy vlastně nemůžete rozhodovat, protože je jasné, že budete přehlasováni, nám přišlo nevhodné. Prostě jsme se vůči tomu velmi zásadně vymezili. Není problémem koupě čistírny odpadních vod a kanálu, ale cena té koupě a způsob, jakým se o té ceně vyjednává,“ zdůvodnila Barbora Šiftová zvolená za hnutí ANO.

Český Krumlov mění pravidla pro vjezd aut do centra města

Zákaz vjezdu, Český Krumlov, uzavírka

V Českém Krumlově se podruhé během jednoho roku budou upravovat pravidla pro vjezd aut do historického centra města. Tentokrát se změna dotkne hlavně majitelů domů.

Čistírnu s obchvatným kanálem využívá kromě Českého Krumlova ještě nedaleké město Větřní a také papírny ve Větřní, které s čističkou spojuje právě obchvatný kanál. Ten funguje od roku 1974, čistírna pak od roku 1992.

Po sametové revoluci město Český Krumlov možnost převzít čističku nevyužilo, a ta se tedy spolu s kanálem stala majetkem nově vzniklé společnosti JIP Papírny Větřní.

Na přelomu tisíciletí pak mohlo město čističku převzít znovu v souvislosti se změnou vlastníků papíren, ani tehdy toho ale nevyužilo, proto od roku 2010 patří firmě ČOV Český Krumlov.

Spustit audio

Související