Do čeho má Krumlov investovat? Místní o tom budou moci znovu hlasovat

27. duben 2019 06:23

Obyvatelé Českého Krumlova budou mít opět možnost sami rozhodnout, co chtějí ve svém okolí změnit nebo postavit. Radnice bude i letos pokračovat v projektu takzvaného participativního rozpočtu.

Lidé můžou hlasovat o tom, jaké vybrané investice zvolit. Český Krumlov zavedl projekt jako první v Jihočeském kraji před dvěma lety. Letos bude nově také v Písku, jak uvádí webový portál participativnirozpocet.cz.

„Ty dva ročníky ukázaly, že se s tím projektem a způsobem zapojování musí seznámit občané i my. Každý rok si vyhodnotíme a snažíme se pak ty věci upravovat tak, aby byly přístupnější hlasování, pohodlnější,“ vysvětluje českokrumlovský místostarosta Josef Hermann.

V minulosti lidé v rámci participativního rozpočtu rozhodli například o stavbách nových hřišť na sídlištích nebo odpočinkových zónách.

„V prvním ročníku jsme rozdělovali 500 tisíc, v tom minulém 750 tisíc a teď zastupitelé schválili, že můžeme jít na částku jeden milion korun, což už není úplně nezajímavé. Věříme, že si lidé najdou projekty, nápady k tomu, aby si v městských čtvrtích svůj veřejný prostor zkultivovali,“ uvádí Josef Hermann.

Krumlov chystá největší investici od roku 1990 – odkup čistírny odpadních vod a kanálu

Papírny Větřní

230 miliónů korun nabídne město Český Krumlov za čistírnu odpadních vod a obchvatný kanál z Větřní. První krok k největší městské investici za bezmála 30 let schválili zastupitelé. Čistírnu i kanál vlastní firmy, které jsou několik let v insolvenci.

Pro návrh pokračovat v projektu hlasovalo 20 z 21 přítomných zastupitelů. Radnice by uvítala větší zapojení obyvatel. Zatím se na projektu každoročně podílelo asi 200 lidí. „Víme, že těch lidí, kteří se účastní hlasování, procentuálně moc není, ale na druhé straně víme z ostatních měst, že to je bolest každého města. Věříme, že každým rokem se nám podaří ty lidi vtáhnout,“ dodává Josef Hermann.

O rozdělení peněz můžou rozhodovat obyvatelé všech městských částí kromě historického centra. Přes léto chce radnice vyhodnotit jednotlivé návrhy a samotné hlasování by měla spustit v září.

Spustit audio

Související