Ve Skiareálu Lipno roste nová lanovka. Lyžaře sveze ještě v letošním roce

3. říjen 2019 15:18

Novou dvousedačkovou lanovku staví technici ve Skiareálu Lipno. Bude dlouhá 400 metrů a povede od druhého nástupního parkoviště v části obce Lipno nad Vltavou k takzvanému Slupečnému vrchu.

Kromě dvou sjezdovek vznikne i nový vstup do areálu. Lyžaři by v případě příznivého počasí měli vše začít využívat ještě v letošním roce.

„Lanovka bude dvousedačková s přepravní kapacitou 1200 osob za hodinu, cesta nahoru bude trvat tři minuty. Stavíme dvě stanice, pět základových patek, sloupy, z nichž nejvyšší měří kolem 14 metrů. Museli jsme samozřejmě přemístit několik tisíc kubíků zeminy,“ popisuje stavbyvedoucí Václav Meškan.

Celá konstrukce už sloužila v jiném lyžařském areálu a prošla kompletní renovací. Oproti jiným lanovkám je specifická. „Nemá hnanou spodní stanici, ale naopak tu horní a ten převod je zprostředkován takzvanou královskou hřídelí. Celý motor je uložen v betonovém bunkru pod výstupní stanicí, to je velké specifikum, protože normálně ty motory jsou napojeny přímo na hřídel lanového kola,“ vysvětluje mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek.

Čtěte také

Jedna z nových sjezdovek bude dlouhá 800 metrů a povede přímo pod lanovkou, vzhledem k nízké obtížnosti bude určená hlavně rodinám s dětmi. Druhou novinkou je snowcrossová trať. „Bude 500 metrů dlouhá, povede přímo podél té lanové dráhy a je to další z aktivit, které se snažíme dlouhodobě vytvářet pro rodiny s dětmi,“ říká Vojen Smíšek.

Díky novému snowcrossu by mohlo v budoucnu vzniknout i nové zázemí pro českou reprezentaci. „V tuto chvíli vedeme jednání s týmem kolem velmi úspěšné snowboardistky Evy Samkové. Tým k nám jezdí na dětské kempy, tvoří zde novou skupinu závodníků a využívá Lipno pro multifunkční tréninky během letní i zimní sezóny, takže by to bylo krásné navázání,“ dodává Vojen Smíšek.

Spolu s lanovkou a sjezdovkami vyroste i parkoviště. Celkově investuje Skiareál Lipno do novinek pro nadcházející sezónu zhruba 40 milionů korun. Vše má být hotové do začátku prosince.

Související