Jednu z nejhorších sezón v novodobé historii mají za sebou koupaliště a venkovní plovárny

3. září 2021 11:09

Koupaliště a letní plovárny na jihu Čech letos přišly o desetitisíce návštěvníků. Někde je propad i více než poloviční. Podle provozovatelů jsou na vině hlavně opatření proti šíření koronaviru. Před vstupem do bazénu se lidé stále musí prokazovat negativním testem, potvrzením o očkování nebo o prodělání covidu, a to mnohé odrazuje.

„Na letní plovárně jsme zhruba na polovině předpokládané návštěvnosti, takže hodně špatné. Když léto nebývá tak teplotně příjemné, máme kolem třiceti tisíc návštěvníků, když je to hodně pěkné, tak přes čtyřicet, ale letos jsme měli dvacet,“ uvádí ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák.

Ani počasí se letos nevyvedlo, ale hlavním důvodem poklesu návštěvnosti bylo ale podle něco jiného. „Zaznamenali jsme spoustu lidí, kteří přišli k pokladně, a když zjistili, že se musí něčím prokázat, aby mohli vstoupit, tak se prostě otočili na podpatku a odešli,“ popisuje.

Ještě o něco horší výsledek zaznamenal venkovní areál plaveckého stadionu v Táboře. „Chodí zhruba třetina lidí oproti roku 2019, a to je velmi významné. Na to, že zařízení musíme jako provozovatel udržovat stoprocentně, jsou třicetiprocentní příjmy velmi nízké a neradostné,“ říká jednatel Tělovýchovné jednoty města Tábor Jan Benda.

Čtěte také

Podle Jana Bendy mají teď provozovatelé bazénů a koupališť před sebou nelehký úkol – získat zpět ztracené návštěvníky. „Kvůli tomu, že pandemie trvala v podstatě rok a půl, jsem přesvědčen, že bude trvat dlouho, než se lidé naučí zase chodit na plovárny. Pořídili si vlastní bazény domů, našli si i jiné druhy zábavy,“ komentuje.

Finanční ztráty kvůli nevydařené letní sezóně počítá i koupaliště v Dačicích. „Ztráta bude mezi 300 a 400 tisíci. Co se týče návštěvnosti, letošní sezóna byla nejslabší za celou dobu existence koupaliště, tedy šestnáct let,“ dodává jednatel městských Technických služeb Mojmír Holec.

Naopak českobudějovický plavecký stadion odhaduje za celý letošní rok ztrátu přibližně 15 miliónů korun. Promítá se v tom hlavně první pololetí, kdy byly bazény a plovárny kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru uzavřené úplně.

Spustit audio

Související