I více než rok může být zavřená budějovická plovárna kvůli opravě střechy

5. květen 2021 09:26

Slouží přes padesát let, teď si ale vyžádá nelehkou opravu. Střecha plaveckého stadionu v Českých Budějovicích je podle posudku statika ve špatném technickém stavu a do konstrukce dlouhodobě zatéká.

Stavba architekta Bohumila Böhma na břehu řeky Vltavy je kulturní památkou. Přesný rozsah prací i dobu trvání rekonstrukce má určit projektová dokumentace. Radnice jí chce zadat co nejdříve. V krajním případě hrozí, že plovárnu bude nutné uzavřít i na více než rok.

„Pod střechou vidíme místa, kudy voda stéká a protéká do budovy. Je to ve dvou nejnižších místech střechy, kam voda steče z celé plochy,“ popisuje ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák.

Voda tak ničí střešní krytinu. „Teď sem zatéká trochu, za rok sem bude zatékat víc, a čím déle ten problém bude trvat, tím budou škody horší,“ připomíná Tomáš Novák.

Budova plaveckého stadionu pochází z přelomu 60 a 70. let minulého století, její střecha je netypická. „Už svým tvarem je unikátní, jedná se o hyperbolický paraboloid. Konstrukci střechy tvoří zavěšená propnutá lana, na nichž je zavěšená střecha samotná,“ vysvětluje Tomáš Novák.

Čtěte také

Právě unikátní konstrukce způsobí, že oprava bude technicky velmi náročná. Podle posudku statika střecha nepředstavuje bezprostřední ohrožení. Radnice zatím neví, na jak dlouhou dobu bude nutné budovu uzavřít.

Jasno má být po projektové dokumentaci. „Optimistický scénář dává naději, že by se vše mohlo stihnout během prázdninové odstávky. Pesimistický scénář by mohl znamenat, že bude bazénová hala odstavena na celou jednu sezónu, hovořilo se i o více než dvanácti měsících,“ říká náměstek primátora Petr Holický.

Vedení města počítá s tím, že náklady na opravu se vyšplhají odhadem do několika desítek miliónů korun. Bazén ale přesto bude v provozu minimálně do jara příštího roku a plavci se do něj budou moct vrátit hned po uvolnění protiepidemických opatření.

Spustit audio

Související