Historická osmiveslice i s posádkou, která na ní získala stříbrné medaile, se prožene Lipnem

23. září 2021

Je dlouhá osmnáct metrů, vyrobená z červeného kanadského cedru a je to slavný historický kousek. Se svou posádkou vyhrála druhé místo na mistrovství Evropy v roce 1973, účastnila se i mistrovství světa a olympijských her.

Unikátní osmiveslice je součástí depozitní loděnice Radka Šťovíčka v Českém Krumlově. Říká jí loďka a ukáže ji lidem při slavnostním ukončení letošní letní voroplavecké sezóny v Krumlově a na Lipně.

„Osmiveslice Karlisch je kultovní loď od německého výrobce, který už neexistuje. Poprvé se s ní naše reprezentace setkala v roce 1968 na olympijských hrách v Mexiku, kde ale jela na zapůjčené lodi. Tři roky nato získala Karlisch vlastní. Ten reprezentoval v Kodani na mistrovství světa, poté v roce 1972 na olympiádě v Mnichově a vrchol jeho kariéry byl v roce 1973 na mistrovství Evropy v Moskvě, kde na něm tehdejší posádka získala stříbrné medaile,“ uvádí veslař a voroplavec Radek Šťovíček.

Veslař a voroplavec Radek Šťovíček

Ten nechce „loďky“, na kterých naši reprezentanti dosahovali úžasných výsledků, uchovávat pouze v depozitáři. „Byla by škoda, aby se na ně jen prášilo, měly by se dostat i před veřejnost a ukázat se lidem. A protože mnozí členové té stříbrné posádky měli letos sedmdesáté narozeniny, napadlo mě je pozvat a Karlisch s posádkou zase dostat na vodu,“ těší se Radek Šťovíček.

Až na Pavla Baťka, který už odešel na „nebeskou závodní dráhu“, se na lodi sejdou Jiří Štefan, Miroslav Vraštil, Josef Neštický, Václav Mls, Pavel Konvička, Petr Lakomý, Lubomír Zapletal a Jiří Pták jako kormidelník.

Slavnou osmiveslici uvidí lidé 2. října pod kostelem svatého Jošta v Českém Krumlově a v neděli 3. října u loděnice v Lipně, kde ji organizátoři rovněž spustí na vodu a čeští olympionici se na ní exhibičně projedou.

A bude to svist: „Osmiveslice je nejrychlejší veslařská loď, okamžitá rychlost může dosáhnout hodně přes třicet kilometrů v hodině, což je na vodě docela dost,“ dodává Radek Šťovíček. A tak si 3. října v 10 hodin k Lipnu pospěšte, ať stříbrnou posádku ještě zahlédnete.

Celý rozhovor o uzavření letní voroplavecké sezóny, ale i o tom, jaké má loď technické parametry, jaké je rozsazení posádky, na čem se jezdí dnes, jak a kam se veslaři vydávají na poutní plavby a jak to chodí na voru, si poslechněte online.

Spustit audio

Související