Půjčovny v okolí Lipna hlásí velký zájem o elektrokola. Oblíbili si je i mladší cyklisté

23. červenec 2021 15:42

Bez velké dřiny na nich vyjedou třeba až k Plešnému jezeru. Elektrokola jsou v posledních dvou letech hitem Lipenska a Šumavy. Využívají je hlavně starší turisté, ale letos podle provozovatelů půjčoven přibývá i mladých zájemců.

„My jsme přijeli až z Brdů. Půjčili jsme si tady elektrokola, protože manžel už je starší a je po příhodě, takže radši, aby se šetřil. Jezdí se na tom výborně,“ popisuje turistka Hana Špatenková.

Je jednou z mnoha cyklistů, kteří se v okolí Lipna projíždějí na elektrokolech. Dříve je využívali především starší cyklisté, dnes už na nich jezdí i mladší ročníky.

„Elektrokola zažívají obrovský boom, museli jsme přikoupit nová. Letos nás překvapilo, že teď o prázdninách si je hodně půjčují i mladší lidé. Pohled na elektrokola se změnil, už se neříká, že jsou pro lenochy, ale vnímají to tak, že se díky nim dostanou dál,“ potvrzuje Martin Řezáč z Frymburku.

Podobná situace je i přímo v Lipně nad Vltavou. „O elektrokola je větší zájem než v minulých letech a půjčují si je stále mladší ročníky. Ta křivka pořád lineárně stoupá,“ potvrzuje mluvčí rodinného areálu Olga Kneiflová.

Čtěte také

Větší zájem o elektrokola ale způsobuje také více úrazů. Podle Martina Řezáče je problém v tom, že si je často půjčí lidé, kteří několik let nejeli ani na běžném kole.

„Každému zákazníkovi vysvětlujeme, jak se s elektrokolem zachází, a v první řadě upozorňujeme na to, že je relativně těžké. Sice snadno vyjedou do kopce, ale musí opatrně jet hlavně z kopce. Když se takhle těžké elektrokolo rozjede a lidé nejsou zvyklí dobře brzdit, může jim to ujet třeba někde, kde je po dešti naplavený štěrk,“ připomíná.

Turisté na elektrokolech se také vydávají na těžká místa, kam by běžně nevyjeli. Na území národního parku ale mohou jezdit jen po vyznačených trasách. Pokud někdo vyjede mimo ně, může podle mluvčího šumavského parku Jana Dvořáka dostat za porušení zákona na místě pokutu až 10 tisíc korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související