V okolí Lipna rostou nové apartmánové domy. Zájem o ně podle developerů stoupá

28. květen 2021 08:37

V některých turistických oblastech se zvýšil zájem o pronájem nebo koupi apartmánů. Na Lipensku je podle šéfa tamního turistického spolku zájem až o padesát procent vyšší než v předchozích letech.

Lidé kvůli pandemii koronaviru nemohou tolik cestovat a víc stojí o rekreační nemovitosti. Starostové některých menších obcí v okolí Lipna se ale obávají, že sice přibyde lidí, ale už ne peněz do obecních rozpočtů.

 „Pro nás je prioritou dostat stavbu do nejnižšího možného objemu, aby nerušila tu krajinu,“ ukazuje Petr Beneš, majitel kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví, na stavbě nového apartmánového domu.

V budově za 160 milionů korun bude 22 bytů. „Většina bude pro klienty, kteří se sem rozhodnou nastěhovat, případně to budou využívat větší část roku. V tomto okamžiku je apartmán v nabídce za 120 tisíc za metr, to znamená, že jsou tam apartmány od 8,3 milionů korun. Překvapilo nás, jak rychle šla poptávka nahoru, máme teď rezervováno jedenáct bytů,“ uvádí Petr Beneš.

Čtěte také

Obliba tohoto druhu bydlení u hostů vzrůstá. Ubytovací zvyklosti totiž změnila pandemie koronaviru. „Dramaticky narostla poptávka po apartmánovém ubytování, a na to samozřejmě reagují investoři. Urychlují své plány na vybudování apartmánů na celém Lipensku, sledujeme to od Stožce až po Rožmberk. Poptávka vzrostla až o padesát procent, můžeme mluvit o novém trendu,“ potvrzuje Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Starostové lipenských obcí ale vnímají i negativní stránky výstavby apartmánových domů v okolí přehrady. „Přibydou odpady, ale poplatky z ubytování nebudou, protože to bude někdo, kdo to bude užívat jako svoji chatu. Obci to moc nepřinese,“ říká starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.

Turisty letos přivítají desítky nových apartmánů. Jedenáct jich vzniklo u hotelu Knížecí cesta v osadě Bližší Lhota na pravém břehu Lipna. „Evidujeme velký zájem, jsou to převážně rodiny s dětmi na delší pobyty. Už se dostáváme zhruba na devadesátiprocentní obsazenost na letní sezónu,“ uvádí ředitel hotelu Petr Zemek.

Jen letos přesáhly investice do apartmánů v okolí Lipenské přehrady stovky milionů korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související