Pravou šumavskou atmosféru bez moderních vymožeností nabízí lidem tábořiště u Borových Lad

25. květen 2021 11:26

Bez sprch, teplé vody, splachovacích záchodů i dalších výdobytků dnešní doby se musí obejít návštěvníci veřejného tábořiště Zahrádky u Borových Lad na Šumavě. Za kempováním jako za starých časů se sem právě proto lidé vrací i desítky let. Od pondělka můžou opět přijíždět díky rozvolnění vládních opatření.

„Jezdíme sem asi 45 let, protože se nám tu líbí. Je tady klid. My jsme z Teplic a tam je to docela divoké,“ říká paní Eliška, která tráví se svým mužem v kempu Zahrádky i tři měsíce v roce. Letos sem přijeli jako jedni z prvních.

V kempu už jsou vidět stany i karavany. „Sezónu máme omezenou, protože je to venkovní kemp, ale za rok máme asi 13 tisíc přenocování. Jsou lidé, kteří tu tráví celé prázdniny, nebo lidé, kteří se vrací na víkendy. Je tu už taková komunita lidí,“ popisuje starostka Borových Lad Jana Hrazánková.

Na veřejném tábořišti Zahrádky se kempuje jako dřív, bez moderních vymožeností. „Nejsou tady sprchy s teplou vodou, lidé se chodí koupat do Vltavy, máme tady suché záchody. Už jsme říkali, že bychom tu zavedli něco modernějšího, ale oni to odmítají. Chtějí, aby to bylo opravdu pro milovníky starého dobrého kempování. Řekla bych, že právě díky tomu, že se tu nic moc nemění, je kemp víc a víc vyhledávaný,“ dodává starostka.

Čtěte také

V loňském roce tábořiště zažívalo opravdu úspěšnou sezónu. „Lidé volají každou chvíli. Loni to byl docela nápor a letos čekáme možná ještě větší,“ potvrzuje správce Aleš Strakoš.

Letošní novinkou bude stánek s občerstvením, který právě vzniká. „Předchozí stánek tu byl 25 let, tak jsme se rozhodli pro menší obnovu. Rozpočet na tento domeček byl zhruba 320 tisíc a v polovině června ho zprovozníme,“ uvádí provozovatel Radek Venta.

Další novinkou pro letošní letní sezónu budou třeba pohlednice nebo turistická vizitka z tábořiště.

Spustit audio

Související