Kempy u Vltavy připomínají spíše sídliště, ale kouzlo trampování ještě udržují malá tábořiště

5. srpen 2016

Zažít vodáckou romantiku na Vltavě už v posledních desetiletích skoro není možné. Většina kempů mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem připomíná spíše sídliště - počtem lidí i velkým provozem aut. Pořád je ale u řeky také několik menších tábořišť, která udržují kouzlo vodáckého putování.

Malé kempy mají omezenou kapacitu, jsou hůře přístupné a nemají tak velké zázemí. Jedno takové najdete u Záluží nad Vltavou. „Tábořiště u Kelta má kapacitu jen padesát lidí a přibližně tolik jich tu strávilo noc ze čtvrtka na pátek. Jak sami vodáci říkají, přijeli sem právě proto, aby se vyhnuli velkým kempům. I majitel má raději méně návštěvníků a rodinnou atmosféru,“ hlásil z místa reportér Martin Pokorný, který v pátek ráno k Vltavě vyrazil.

Menších tábořišť však kolem Vltavy není mnoho. Nacházejí se hlavně mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. Nad Českým Krumlovem už jsou prakticky jen velké a přeplněné kempy.

Právě proto mnoho lidí v posledních letech na Vltavu nerado jezdí. „Z vodáctví na této řece se stává masová záležitost, je to velice organizovaný a propracovaný byznys. Můžete přijet bez přípravy do jakéhokoli města, dostanete pádlo a loď a vše je jenom otázka peněz. Skalní vodáci proto raději jezdí na jaře, aby se davům vyhnuli,“ zjistil reportér Českého rozhlasu.

V pátek neodradil vodáky ani déšť a ochlazení. Využívají ale zastávek, kde se mohou občerstvit, trochu osušit a případně ohřát. Jedna taková zastávka je ve vodáckém tábořišti Dívčí Kámen, kde se Martin Pokorný také zastavil. „Dívčí kámen je poslední tábořiště před Českými Budějovicemi, sem dojedou ti vytrvalejší vodáci. Od ostatních kempů se liší tím, že se sem lidé nedostanou autem, jen na speciální povolení, a to neodstane úplně každý,“ připomněl.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.