Ubytovatelé na Lipně zažívají jednu z nejlepších sezón, najít volný penzion už je velmi těžké

12. červenec 2021 07:39

U vody se dá lenošit i aktivně sportovat. A tak řada rodin, které se rozhodly strávit letošní dovolenou v Česku, míří na Lipensko. I přes proměnlivé počasí na začátku léta hlásí ubytovatelé plno. Sehnat pokoj na poslední chvíli přímo u lipenské přehrady je téměř nemožné.

„Letošní sezóna vypadá velmi slibně. Penzion máme z 95 procent obsazený, jsou tam nějaká volná okýnka, ale jsou maximálně třídenní a ke konci srpna. I o restauraci je zájem opravdu veliký, máme tržby, jaké v minulých letech nebyly,“ pochvaluje si Tomáš Klik, majitel penzionu v Horní Plané.

Stejně odpovídá i ubytovatelka Irena Pešková. „Sezónu máme jako každou jinou, dobrou. Máme hodně stálých hostů, kteří se neustále vrací, takže nemohu říct, že bych pocítila nějakou krizi. Jezdí sem nejen rodiny s dětmi, ale i senioři,“ popisuje.

„Hostů máme dostatek, vnímáme to v celém regionu od Stožce až po Rožmberk. Ubytovatelé jsou na 95 až 100 procentech obsazenosti a je v zásadě málo těch, kteří mají obsazenost pod 80 procent,“ potvrzuje šéf turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Čtěte také

Podle něj je teď hodně těžké najít ubytování na poslední chvíli. „Pokud jde o srpen, tak tam jsme zhruba na 85 procentech obsazenosti, ale v zásadě nemáme obavy, že by se srpen nenaplnil. Objednávky stále chodí a kapacity rychle mizí,“ dodává.

Čeští návštěvníci tak zcela nahradili zahraniční klientelu, která před koronavirovou pandemií představovala zhruba 20 až 25 procent ubytovaných. „Ovšem hrubě nám schází jednodenní návštěvy z Rakouska a Bavorska. Pociťují to zejména restauratéři a poskytovatelé různých služeb a půjčoven, kterých tito jednodenní zahraniční návštěvníci využívali v letech před covidem,“ uvádí Jiří Mánek.

Kromě zahraničních návštěvníků tak lidem ve službách na Lipensku chybí hlavně kvalifikovaný personál, kuchaři, číšníci, ale i pokojské nebo uklízečky.

Spustit audio

Související