V rakouském skiareálu Hochficht zní čeština stejně často jako němčina, mnoho Čechů tu i pracuje

13. leden 2020 09:57

Nejlepší podmínky pro lyžování na Šumavě nabízí v těchto dnech rakouský příhraniční skiareál Hochficht. Je doslova na dohled od českých hranic a o víkendu sem až polovina lyžařů přijela z České republiky.

Jezdí se na patnácti kilometrech sjezdovek, na kterých je až 60 centimetrů technického sněhu. Čeština zní i od obsluhy lanovek, z restaurací a pokladen.

Mezi českou část personálu patří Pavla Zelenková z Prachatic. Ta nemohla najít zaměstnání ve svém regionu, a proto nastoupila do skiareálu jako pokladní. „Když je potřeba, pomáhám s češtinou. Jsem tu spokojená, s kolektivem, atmosférou i tím, že je to pořád naše Šumava, takže jenom přejedu kopečky,“ říká.

Jedním z víkendových návštěvníků byl snowbordista Petr Karásek z Prahy. „Jezdíme sem tradičně už několik let s partou na prodloužené víkendy. Čeština je tu slyšet hodně, myslím, že to je s němčinou tak padesát na padesát, je to vidět i na poznávacích značkách aut na parkovišti,“ dodává.

Čtěte také

Šéf skiareálu Gerald Paschinger potvrzuje, že Češi pracují ve všech provozech, o což se vedení cíleně snaží. „Můžou českých lyžařům pomoct, když něco potřebují, když se třeba ztratí dítě, okamžitě se český personál do pomoci zapojí,“ popisuje.

Na Hochfichtu jsou podle Geralda Paschingera za poslední roky Češi společně s Němci po místních druhou největší skupinou lyžařů.

V příhraničním skiareálu sezona teprve začíná, fronty zatím nejsou u pokladen ani u vleků, největší nápor nastane se začátkem jarních prázdnin.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související