Alpské skiareály se připravují na zimu. Po lednové kalamitě investují statisíce eur do bezpečnosti

11. listopad 2019 16:06

Nová zařízení na odpalování lavin, cvičení záchranářů i další bezpečnostní opatření jsou součástí letošní přípravy hornorakouských skiareálů na zimní sezónu.

Některé z nich byly v lednu kvůli sněhové kalamitě mimo provoz skoro dva týdny. Smrtelné úrazy, laviny a další nehody si podle úřadu pro alpskou bezpečnost během minulé zimní sezony vyžádaly 93 obětí.

„Zima byla extrémní, napadlo hodně sněhu v krátké době. Jedním z problémů obecně je, že lidé se vypravují do hor, aniž by byli patřičně vybavení. Bylo to v těch situacích, kdy jsme zasahovali, poznat,“ potvrzuje Bernard Breitenbaumer z hornorakouské horské služby.

Sněhu místy napadlo několik metrů a záchranáři pomáhali lidem i odstraňovat sníh ze střech domů. „Všechno šlo velmi rychle a vládla velká disciplína. Hlásilo se hodně dobrovolníků, které jsme museli rychle vycvičit a vybavit. Pomáhali jsme odstraňovat těžký sníh ze stromů, silnice byly zavřené a spolupracovali jsme i s armádou. Snažili jsme se zvládnout vše bez ztrát na majetku a životech,“ dodává horský záchranář Robert Kniewasser.

I když na vrcholcích vápencových Alp zatím leží jen sněhový poprašek, záchranáři už cvičí. „Děláme naše běžná cvičení, ale letos trénujeme i evakuaci hostů z lanovky. Teď se věnujeme lavinové teorii a chystáme se trénovat i v terénu. Budeme střídat různé lokality, protože každá má svá specifika,“ popisuje Robert Kniewasser.

Horská služba je připravená pomoct, velký kus práce ale můžou udělat i sami návštěvníci hor. „Nejdůležitější je dobré plánování, vědět, co chci dělat, jak dlouhá je trasa, kolik nás jde, podívat se na lavinovou situaci. V Evropě používáme stupně jedna až pět a na internetu si lidé můžou najít, co jednotlivé stupně znamenají. A zásadní je dobrá výbava, mít s sebou lavinový vyhledávač, lavinovou sondu, lopatu, lavinový batoh, telefon a teplé oblečení,“ připomíná Bernhard Breitenbaumer.

Čtěte také

Lanovky ve skiareálech Hinterstoder a Wurzerlam ještě stojí, k horní stanici Hössbahn se dá ale vyjet autem. V horském údolí, kde se zanedlouho bude lyžovat, se prochází turisté a lesníci čistí les od poškozených stromů.

Do bezpečnostních opatření investoval podle Karin Kauderové skoro půl milionu eur nedaleký skiareál Wurzeralm. „Je to horské uzavřené údolí ve výšce 1400 metrů, hrozí tam pád lavin. Investovali jsme do nového systému sledování lavin, ale i řízeného odpalování. Naši lidé už nemusí lézt nahoru, ručně do sněhu dávat odpalovací hmotu a vystavovat se nebezpečí. Instalovali jsme tam sloupy, kde munice je, systém kabelů vede do údolí, máme monitorovací systém a laviny budeme odpalovat na dálku,“ vysvětluje.

Sousední údolí Almtal investuje v lyžařském středisku Kasberg do bezpečnosti provozu 520 tisíc euro, protože sněhová kalamita poškodila bezpečnostní sítě a retenční nádrž. Dalších 20 tisíc euro bude stát bezpečnostní vybavení, jako jsou flexibilní ochranné nástavby na bezpečnostní sítě.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související