Pozůstatky kůlových obydlí, které dnes chrání UNESCO, jsou v jezerech v Horním Rakousku

27. říjen 2019 08:52

Hornorakouská jezera Attersee a Mondsee patří k nejbohatším nalezištím prehistorické kultury kůlových obydlí. Pozůstatky kůlových staveb v okolí Alp jsou součástí kulturního dědictví UNESCO.

Najdete je na hranici šesti států – v Německu, Slovinsku, Itálii, Švýcarsku, Francii a Rakousku. Kůlová obydlí na okrajích jezer, řek a mokřadů pocházejí z doby až pět tisíc let před naším letopočtem.

Jedno ze 111 chráněných nalezišť pozůstatků dřevěných domů postavených na vysokých kůlech připomíná malá venkovní expozice na severním břehu jezera Attersee u městečka Seewalchen.

Jako dobrovolník tu o historii vypráví turistům i školním výpravám Alfons Egger, člen místního spolku. „První objev kůlových staveb byl v curyšském jezeře ve Švýcarsku před 160 lety. Od začátku se historici přeli o to, jestli byly kůlové stavby ve vodě, zčásti na břehu, nebo na souši,“ říká.

Současné stanovisko vědců podle něj je, že stavby mohly být kdekoliv v blízkosti jezer i ve vodě. „Nelze to přesně určit, protože výška hladiny jezera se měnila, břeh se měnil a nálezy přímo ze dna jezera můžou být i do jezera smetený odpad,“ dodává.

Pro archeology je nález pozůstatků kůlových staveb velmi cenný, ve vodě se zachovaly například dřevěné kusy staveb, zbytky oblečení, potravin a také rybářské sítě. Výkopy přinesly informace o životě v této oblasti během neolitu a doby bronzové.

„Jeden archeolog ze Švýcarska poměřoval velikost oka z několik tisíc let staré rybářské sítě a rozměr přesně odpovídá normám Evropské unie. Našly se tisíce nástrojů, s dokonalými otvory, s ostrými hranami,“ popisuje Alfons Egger.

Čtěte také

V malé expozici ukazuje pazourek s obroušenými hranami, špičku šípu, hřeben, srp na žnutí trávy. Jsou tu i mlýnské kameny, na kterých mleli naši předkové žito, nebo oříšky staré pět a půl tisíce let.

V blízkosti expozice je koupaliště s desetimetrovou skokanskou věží, která byla postavená před padesáti lety. „Stavaři měli obavy o pevnost dna, tak chtěli podlaží pod věží zpevnit, ale přišli na to, že to není nutné. Po bližším průzkumu zjistili, že podklad tvoří prehistorické kůly, jeden vedle druhého a žádné zpevnění není nutné. Na obdélníku dvanáct metrů čtverečních je 158 kůlů. Jsou stále tam,“ vypráví Alfons Egger.

Muzeum prehistorických sídlišť najdete v městečku Mondsee. Na břehu stejnojmenného jezera se našly zbytky sídlišť z 2. a 3. tisíciletí před naším letopočtem.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související