Už čtvrtá generace Jindráků peče v Linci tradiční linecký dort, nejstarší dort na světě

22. prosinec 2018 14:02

Slavný linecký dort peče v Linci rodina Jindráků. Původní recept je 300 let starý a podle historiků jde o nejstarší dort na světě. Dorty pečou v Linci celoročně a posílají je do celého světa.

Ve výrobně v centru města pracuje přes 50 lidí a dortů vyrobí denně až 600 kusů. „Každé pracoviště má někoho zodpovědného, kdo se o ně stará a vede jej. V tomto případě je to Artur. Tady vyrobíme 115 tisíc kusů dortů ročně v různých velikostech a v různých baleních,“ ukazuje Leopold Jindrák třetí.

Ten je ochoten prozradit skoro celý recept na rodinný linecký dort. „Je to mouka, máslo, pražené lískové oříšky, cukr, vejce a koření, to je naše tajemství. Pak ještě výborná rybízová marmeláda a na povrch dortu se dávají plátky mandlí,“ říká.

Artur a další pomocníci pracují na dortech ručně. Ve výrobně je k vidění jen jediný stroj, a to na míchání těsta. Válení, plnění marmeládou i zdobení obstarávají jen lidské ruce.

V Čechách je linecké cukroví symbolem Vánoc, v Rakousku se jí linecký dort celoročně. „Rádi pečeme linecká oka nebo naše speciální linecké rohlíčky. Na vánoce je u nás symbolem klasický vanilkový rohlíček, který se dělá z másla a je v něm hodně oříšků,“ dodává.

Recept na linecký dort je nejstarší na světě, existují stovky variací. „Můj recept je od dědy Lea prvního. Dědovi je 90 let. My jeho recept chráníme, ale dál ho vyvíjíme, protože se mění chutě, mění se svět. Například dřív se dávaly do těsta mleté mandle, my tam dáváme mleté pražené lískové oříšky. Dort je méně sladký, měníme složení marmelády. Důležité je, že máme punc originálu, který se vztahuje na všechny výrobny lineckých dortů v Linci,“ vypráví Leopold Jindrák třetí.

Cukrářský mistr Artur nedokáže přesně říct, jak dlouho trvá výroba jednoho dortu. „Pracujeme ve velkém, za 45 minut jich uděláme 120. Já dělám dort, dá se říct, od A do Z. Připravuji těsto, dělám základní díl, hlídám kvalitu marmelády, dávám jí na korpus a končím tou nejsložitější částí – mřížkou na horní části dortu, na to už potřebujete zkušenost,“ popisuje.

Příjmení Jindrák je české. Rodina si nechala od genealogů zpracovat strom života a zjistila, že jméno pochází z českých zemí bývalé monarchie. „Dostali jsme se až do 17. století, ale nikdo v rodině nebyl cukrářským mistrem. Byla tam různá řemesla, třeba krejčí, ale prvním cukrářem byl až můj děda Leo první, který přijel za prací do Lince,“ říká Leopold Jindrák třetí.

Od té doby rodina tradici nese. „Můj syn, Leo čtvrtý právě dokončil mistrovské cukrářské zkoušky a studuje ještě ekonomiku na univerzitě. Podnik jednou převezme,“ dodává Leo třetí.

Nejstarší recept na linecký dort je přes 300 let starý a je uložený v klášteře v Admontu na hranici Horního Rakouska a Štýrska.

autor: Mária Pfeiferová

Související