Šnorchlovat v horské řece můžete v Rakousku. Novou atrakci nabízí potápěči u jezera Attersee

Jako kluci sledovali podvodní život v alpské říčce Gimbach nad jezerem Attersee v potápěčských brýlích se šnorchlem. Když si v dospělosti u jezera založili potápěčské centrum, napadlo je ukázat dětské zážitky i turistům.

Nabízí půldenní výlet do hornorakouských Alp s průvodcem a potápěčským vybavením. Jednoduché splutí říčky podobné canyoningu můžou absolvovat i rodiny s většími dětmi.

Celá akce začíná vždy stejně. Sraz je na břehu jezera v půjčovně potápěčského vybavení Under Pressure ve vesničce Weyregg, kde si každý vybere podle své velikosti neopren, boty, rukavice, brýle se šnorchlem a nepromokavý vak.

„Neopren je důležitý ze dvou důvodů. Chrání proti chladu, voda má jen pár stupňů nad nulou, a také proti nárazům a odřeninám,“ vysvětluje potápěčský instruktor Gregor „Bocki“ Bockmüller. Pak každému popíše, co ho čeká, a promítne instruktážní video. Při splouvání řeky je důležité dělat jen to, co dovolí průvodce, a poslouchat jeho pokyny.

Celé vybavení si každý účastník musí vynést asi dvoukilometrovou procházkou proti proudu řeky. Když je hodně vody, což bylo obzvlášť začátkem sezony při tání sněhu, je ale šnorchlování zakázané – řeka je divoká a zážitek by se mohl rychle změnit v nepříjemnou zkušenost.

Při dobrých podmínkách si celá skupina s průvodcem Alexem po zdolání převýšení asi 200 metrů může vybrat jedno ze tří nástupních míst do vody. Alex vybírá to nejvyšší, aby splouvání trvalo co nejdéle.

Všichni se oblékají a poslouchají poslední pokyny Bockiho a Alexe. Podle Bockiho nejde o skutečný canyoning, ale jeho náznaky se objeví ve chvílích, kdy říčka vytváří kaskády a je třeba se jejím korytem proplavat a proskákat do mělčích částí, kde je možné jít pěšky.

Celé splouvání trvá několik desítek minut, nejvíc adrenalinu nabízí skok do jedné z lagun z výšky tři metry. Pod vodou jsou vidět pstruzi a lipani. V neoprenu je příjemně teplo, až na chvíle, kdy do něj škvírami zateče.

autor: Mária Pfeiferová

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.