Šest horských jezer, stovky druhů květin, kamzíky i tetřevy najdete na Tauplitzalm v Rakousku

Největší středoevropská náhorní plošina Tauplitzalm leží ve štýrské části rakouské oblasti Salzkammergut. Šest horských jezer s pitnou vodou se dá obejít za několik hodin pěšky. Evropský unikát vyhledávají turisté i botanici.

Hodně návštěvníků je z jižních Čech, protože se sem pohodlně dostanou autem za dvě a půl hodiny. Patří mezi ně Anna Kratochvílová a Václav Šedivý. „My jsme taková botanicko-fotografická výprava, protože rádi rostliny hledáme a taky fotíme. Když se nějaká najde, je to takový pěkný zážitek,“ vysvětlují.

Dokonale zná Tauplitzalm místní rodák Herbert Hierzegger z turistického spolku. „Máme tady 2032 metrů vysoký vrchol Sturzhan, kde s lezením začínal v roce 1929 i legendární Heinrich Harrer. Napravo od Sturzhanu je Totes Gebirge, největší vápencový masiv ve východních Alpách, a tady tou malou cestičkou se dostanete na 300 metrů dlouhou ferratu Gamsblick na vrchol hory Traweng,“ ukazuje.

Dále upozorňuje na jezero Steirersee. „Má krásnou barvu, dá se v něm i koupat. Za ním vidíme Schwarzensee a dvacet minut od něj je chata Leistal, od které se dá asi za šest hodin dojít do Hinterstoderu. Tudy se dříve dopravovala sůl,“ říká.

Na druhé straně horského údolí je Lawinenstein s nadmořskou výškou 1965 metrů. Hora nabízí krásný panoramatický výhled na Totes Gebirge, Grundlsee, celý masív Dachsteinu, Vysoké Taury a mnoho dalšího.

Tauplitzalm je místo hodně vyhledávané turisty nejenom kvůli horským túrám, ale i jedinečné alpské flóře. „Tady nahoře nám v létě rozkvete 270 druhů vysokohorských květin. Například alpská růže neboli rododendron, máme tady šest nebo sedm různých druhů hořce, vysokohorské petrklíče, orchideje, karafiáty a zvonky,“ vyjmenovává Herbert Hierzegger.

Čtěte také

Návštěvníci mohou také zahlédnout zvířata – kamzíky, zajíce, tetřívky. „A máme tady taky 240 krav, dalších 120 na Lawinensteinu a 80 za jezerem Steirersee,“ dodává Herbert Hierzegger.

Pro něj je Tauplitzalm osudovou záležitostí, místo je silně spojené s jeho rodinou. „Když se koukáme dolů ke Schwarzensee, tak tam měl můj dědeček první lyžařský vlek v Rakousku, to bylo v roce 1935. Tam, kde teď stojí náš hotel, vybudoval v roce 1947 další vlek a v roce 1955 tam tatínek postavil malou horskou boudu. V roce 1985 jsem to všechno přestavěl já. Kdo má rád horské údolí, musí mít rád hory, sníh, a proto je stále tady,“ komentuje.

Nahoru na Tauplitzalm se dá vyjet autem z Bad Mitterndorf po placené Alpenstrassse, případně sedačkovou lanovkou z Tauplitz, která bere i cyklisty.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související