Z největšího krasového pramene v Evropě vyvěrají miliony litrů vody denně

18. červen 2018 10:45

Pießling Ursprung je největší krasový pramen v Evropě. Voda vytéká z alpského masivu v jižní části Horního Rakouska v regionu Pyhrn-Priel. Dříve poháněla mlýny, využívali ji kováři i výrobci kos na sečení trávy.

Dnes je přírodní úkaz hlavně cílem turistů. „Je to impozantní. Bydlím nedaleko, ale pokaždé když sem jdu na procházku, udělá to na mě dojem,“ komentuje Ulrike, která cestu pěšky z obce Roßleithen zvládne i s kočárkem za dvacet minut.

Tyrkysové jezírko a prýštící pramen s průzračnou vodou láká i Reginu, která bydlí 70 kilometrů odsud. „Kdykoliv přijdu, jsem znovu unešená. Z atmosféry místa, vlhkosti a zvláštní energie se mi vždy rozbuší srdce,“ říká.

Vápencové Alpy sají vodu jako houba a ta pak vyvěrá na povrch. Podle Ägidiuse Exenbergera, starosty nedalekého Spital am Pyhrn, tudy vytéká na jaře až 175 milionů litrů vody denně.

Voda z pramene Pießling  je pitná, ale dnes už má využití jen pro výrobu energie hlavně pro místní výrobnu tradičních kos, která je jednou z posledních v Rakousku.

„Dříve v každé oblasti, kde byla voda, byl i život. Díky prameni tady dříve bylo několik kovářských hamrů, které voda poháněla, a vodu potřebovali i na chlazení rozpáleného železa. Pramen v bezprostřední blízkosti pro ně byl ideální,“ dodává Ägidius Exenberger.

Uprostřed hory Klammberg je jeskynní systém. Speleologové ho prozkoumali, ale potápění do podzemního jezera je zakázané. „Voda proudí z hloubky přibližně 32 metrů směrem nahoru. To dělá jeskynní potápění velmi nebezpečné a po dvou úmrtích je teď přísně zakázané,“ potvrzuje Ägidius Exenberger.

K prameni ve výšce 700 metrů nad mořem vede naučná stezka.

autor: pfr

Související