Jedinečný výhled na horské vrcholy Alp nabízí Wurbauerkogel

Panoramatická rozhledna v Rosenau am Hengstpaß v národním parku Kalkalpen v Horním Rakousku nabízí ojedinělý výhled na vrcholky Alp. Najdete ji na 857 metrů vysokém kopci Wurbauerkogel.

Věž měří 21 metrů a můžete z ní naplánovat výšlap na některou z okolních jednadvaceti dvoutisícovek.

K rozhledně mohou lidé pár set metrů vyšlápnout pěšky, nebo vyjet lanovkou. Dolů to jde nejrychleji na bobové dráze, nebo na horském kole na divokém sjezdu se sedmi umělými skoky.

Na Wurbauerkogel často míří i čeští turisté. Mají tu na dohled Alpy, ale od českých hranic jsou vzdáleni jen něco málo přes sto kilometrů. „My už jsme tady poněkolikáté, líbí se nám tady. Dneska jsme na cestě domů, tak jsme se tu zastavili jenom se pokochat, sjedeme si bobovou dráhou a vydáme se k domovu,“ komentuje Oldřich Pelikán z Prahy.

Manželé Knedingerovi ze sousedního Dolního Rakouska sem s rodinou jezdí přes čtyřicet let. Naposledy tu společně slavili narozeniny a výlet na rozhlednu byl hlavním bodem programu. V zimě sem jezdí lyžovat, v létě chodí po horách.

V dolní části rozhledny je interaktivní expozice v češtině o přírodě v národním parku. Ne každý například ví, že v národním parku Kalkalpen poletuje přes 1 500 druhů motýlů.

Podle průvodkyně Gabriele jsou v regionu desítky dalších turistických cílů. „Doporučuji k návštěvě Hinterstoder s jezerem Schiederweiher, kde se rybaří a je tam hodně turistických tras, nebo stezku ve skalní soutěsce podél řeky kousek od Spital am Phyrn. Také národní park jako takový, s nádhernou a velmi specifickou přírodou,“ říká.

V národním parku najdeme zhruba třicet druhů savců, včetně medvěda hnědého a rysa, a osmdesát druhů ptáků.

autor: pfr

Související