Rodina z rakouských Korutan vyrábí vlastní čokoládu. Jezdí si pro ni lidé z celého regionu
Z africké Ghany si nechává rodina Craigherova do rakouských Korutan posílat ty nejlepší kakaové boby. V malé továrně na čokoládu z nich vyrábí pralinky, tabulky čokolády i vánoční figurky.
V městečku Friesach vybudovali členové rodiny vedle cukrárny a výrobny i expozici o historii čokolády. Lidé tam můžou výrobu čokoládových dobrot sledovat v přímém přenosu.
Manželé Barbara a Dieter Craigherovi jsou už čtvrtou generací, která se v malém městečku Friesach zabývá výrobou cukrovinek. Jsou ale první, kdo si na své produkty vyrábí vlastní čokoládu.
„Nápad rozšířit výrobu dortů o výrobky z čokolády měl manžel. Chtěl přinést do městečka další zajímavost a také ho napadlo postavit vedle výrobny sladkostí expozici o historii výroby čokolády a její cestě na evropský kontinent. Můj muž dostal nápad, rozhodl a zbytek rodiny vymyslel, jak to všechno uskutečnit,“ vysvětluje Barbara.
Součástí malé expozice jsou filmy, ochutnávka kakaových bobů i kakaové masy a také možnost sledovat práci cukrářů.
„Naše rodina se cukrařině věnuje od roku 1914. S manželem máme dvě děti, dvojčata Hannu a Dominicuse, kteří naše podnikání pomalu přebírají. Dcera se věnuje obchodu a syn je cukrář, praxi získával v Německu a v Belgii,“ dodává Barbara.
Čtěte také
Kromě klasických pralinek a tabulek čokolády je o Vánocích sortiment rozšířený o čokoládové figurky i marcipánové Ježíšky. „U nás je všechno ruční práce. Nemáme žádné stroje, jediný stroj, který vidíte, udržuje čokoládu tekutou,“ ukazuje Barbara.
„Každý bonbon plníme ručně, každou figurku vezme někdo z nás do ruky. Nepoužíváme žádné konzervanty a využíváme regionálních produktů – med máme od včelaře z Friesachu a dýňová semínka nakupujeme v sousední vesnici,“ dodává.
Návštěvníci mohou sledovat třeba plnění pralinek. „Nejdřív se forma vylije vrstvou čokolády, takzvanou ganáží, po zatuhnutí se naplní třeba marcipánem nebo ovocnou náplní a pak se znovu zakryje další vrstvou čokolády,“ popisuje Dominicus Craigher.
Cukrárna, výrobna čokolády i expozice jsou v korutanském Friesachu otevřené každý den.
Související
-
Opustila práci manažerky a začala vařit marmelády. Ty oficiálně patří mezi nejlepší na světě
Téměř 20 medailí ze světových soutěží má doma Jozefína Růžičková z Prachatic. Získala je za marmelády a džemy, které vaří čtyři roky. Umí totiž dotáhnout nápady do konce.
-
Symbolem Velikonoc je v rakouských Korutanech sladké kynuté pečivo s cukrem a skořicí
Takzvaný Kärntner Reindling neboli korutanský rendlík patří na velikonoční stůl v sousedním Rakousku. Jedná se o sladké kynuté pečivo, kterým kmotra obdarovává kmotřence.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Třetí povodňový stupeň je už na více než 30 místech. Obec Višňovou voda odřízla od Frýdlantska
-
Kam dosáhne voda? Podívejte se na mapy rozlivu
-
Stíhaček F-16 není dost, aby změnily průběh války. Ukrajina jich má šest až deset, říká analytik
-
Týdeník iROZHLASu: příprava na povodně, jak se žije v Česku, o co jde Rusku v Africe i posmrtný úřad