Rodina z rakouských Korutan vyrábí vlastní čokoládu. Jezdí si pro ni lidé z celého regionu

26. prosinec 2019 08:21

Z africké Ghany si nechává rodina Craigherova do rakouských Korutan posílat ty nejlepší kakaové boby. V malé továrně na čokoládu z nich vyrábí pralinky, tabulky čokolády i vánoční figurky.

V městečku Friesach vybudovali členové rodiny vedle cukrárny a výrobny i expozici o historii čokolády. Lidé tam můžou výrobu čokoládových dobrot sledovat v přímém přenosu.

Manželé Barbara a Dieter Craigherovi jsou už čtvrtou generací, která se v malém městečku Friesach zabývá výrobou cukrovinek. Jsou ale první, kdo si na své produkty vyrábí vlastní čokoládu.

„Nápad rozšířit výrobu dortů o výrobky z čokolády měl manžel. Chtěl přinést do městečka další zajímavost a také ho napadlo postavit vedle výrobny sladkostí expozici o historii výroby čokolády a její cestě na evropský kontinent. Můj muž dostal nápad, rozhodl a zbytek rodiny vymyslel, jak to všechno uskutečnit,“ vysvětluje Barbara.

Součástí malé expozice jsou filmy, ochutnávka kakaových bobů i kakaové masy a také možnost sledovat práci cukrářů.

„Naše rodina se cukrařině věnuje od roku 1914. S manželem máme dvě děti, dvojčata Hannu a Dominicuse, kteří naše podnikání pomalu přebírají. Dcera se věnuje obchodu a syn je cukrář, praxi získával v Německu a v Belgii,“ dodává Barbara.

Čtěte také

Kromě klasických pralinek a tabulek čokolády je o Vánocích sortiment rozšířený o čokoládové figurky i marcipánové Ježíšky. „U nás je všechno ruční práce. Nemáme žádné stroje, jediný stroj, který vidíte, udržuje čokoládu tekutou,“ ukazuje Barbara.

„Každý bonbon plníme ručně, každou figurku vezme někdo z nás do ruky. Nepoužíváme žádné konzervanty a využíváme regionálních produktů – med máme od včelaře z Friesachu a dýňová semínka nakupujeme v sousední vesnici,“ dodává.

Návštěvníci mohou sledovat třeba plnění pralinek. „Nejdřív se forma vylije vrstvou čokolády, takzvanou ganáží, po zatuhnutí se naplní třeba marcipánem nebo ovocnou náplní a pak se znovu zakryje další vrstvou čokolády,“ popisuje Dominicus Craigher.

Cukrárna, výrobna čokolády i expozice jsou v korutanském Friesachu otevřené každý den.

autor: Mária Pfeiferová

Související