Symbolem Velikonoc je v rakouských Korutanech sladké kynuté pečivo s cukrem a skořicí

21. duben 2019 13:51

Takzvaný Kärntner Reindling neboli korutanský rendlík patří na velikonoční stůl v sousedním Rakousku. Jedná se o sladké kynuté pečivo s cukrem a skořicí, kterým podle tradice kmotra obdarovává svého kmotřence.

Rodiny nechávají pečivo společně s dalším jídlem vysvětit na nedělní mši a pak ho při společném velikonočním obědě přikusují k různým druhům masa. Sladký rendlík se peče i v jiných částech Rakouska, ale společně s masem ho jedí jenom v Korutanech.

Asi padesát rendlíků denně připravuje před Velikonocemi pekař Georg Friesenbichler v malém pekařství ve městě Sankt Veit an der Glan. Svému řemeslu se věnuje už čtyřicet let a nikdy prý neuvažoval o jiné práci. Od dětství se motal mamince v kuchyni a ve dvanácti letech se rozhodl, že bude pekařem.

Kynuté těsto na Kärntner Reindling si připravuje už ráno. Říká, že potřebuje čas. Patří do něj kvalitní mouka, cukr, sůl, vajíčka, kvasnice, mléko a smetana. Jedinou technikou, kterou Georg Friesenbichler používá, jsou hnětač a trouba. V pekařství se snaží dodržovat tradiční recepty a také používat lokální suroviny.

Pro rendlík je prý důležité i použití správné pečicí formy. Neměla by se používat ta na bábovku, která má uprostřed díru. V pekařství si nechali vyrobit správnou formu bez otvoru z keramiky, hodně rodin si původní nádoby předává po generacích.

Název rendlík je totiž skutečně odvozený od nádoby na pečení. Ne všechny rodiny si dříve mohly dovolit na každý druh jídla speciální pekáč, a tak po upečení třeba vepřového masa ve stejném rendlíku pekly sladkou buchtu.

Těsto po prvním kynutí je třeba znovu prohníst a pořádně válečkem poplácat, aby se velké a nepravidelné póry zmenšily a rozdělily a hmota byla kompaktní. Kynuté těsto pak dál odpočívá zakryté igelitem.

Už čtvrtá generace Jindráků peče v Linci tradiční linecký dort, nejstarší dort na světě

Ve výrobně rodiny Jindráků v centru Lince ročně upečou 115 tisíc lineckých dortů v různých velikostech a baleních

Slavný linecký dort peče v Linci rodina Jindráků. Původní recept je 300 let starý a podle historiků jde o nejstarší dort na světě. Dorty pečou v Linci celoročně a posílají je do celého světa.

Asi po dvaceti minutách pekař Georg vyválí velký čtverec, opět ho poplácá válečkem a rovnoměrně posypává cukrem se skořicí a rozinkami namočenými v rumu. Rum je v pečivu ze dvou důvodů – zlepšuje chuť a rumem nasáklé rozinky nevytáhnou vlhkost z těsta, takže buchta zůstane krásně vláčná.

Nakonec Georg těsto zaroluje jako štrůdl a celou masu ve tvaru šneku skládá do formy vymazané přepuštěným máslem. Pak ještě nechá před upečením na 40 minut odpočinout a nakonec peče při teplotě 180 stupňů asi 80 minut.

Georg Friesenbichler peče korutanské rendlíky čtyřicet let, v pekařství u náměstí Taupe Genusschmiede v Sankt Veit an der Glan se ale připravují více než sto let.

autor: Mária Pfeiferová

Související