Naučit dítě lyžovat? Většina rodičů tento úkol nakonec přenechá instruktorům

10. leden 2019 08:15

Lyžuju dobře, naučím je to sám. Právě tohle si říká hodně rodičů, kteří se chystají vyrazit se svými dětmi poprvé na hory. Druhou možností je svěřit dítě do péče profesionálních instruktorů lyžování.

Lyžařské školy své služby nabízejí ve všech větších skiareálech, včetně Monínce nedaleko Tábora.

Na cvičný svah se tady postavila i čtyřletá Andrejka z Prahy. Na lyžích stojí podruhé v životě. „Minule jsme teprve zkoušeli kontakt se sněhem a dneska už nějakou techniku, hlavně brždění, aby si mohla regulovat rychlost jízdy,“ popisuje otec Jan Nikodém.

Původně zvažoval, že dceru naučí lyžovat sám. „Přemýšleli jsme o tom, ale zjistili jsme, že ona úplně rodiče neposlouchá, respekt mají spíš ti instruktoři. Jezdíme tedy do lyžařské školičky, kde mají i vybavení, přeci jenom s nejmenším dítětem vletět na velkou sjezdovku není úplně ideální,“ dodává.

Chování lyžařů i instruktorů na Lipně nově sleduje skipatrola

Skipatrola na Lipně

Letos poprvé mohou lidé ve Skiareálu Lipno potkat skipatrolu. Její členové sledují dodržování základních bezpečnostních pravidel na sjezdovce, chování lyžařů i samotných instruktorů.

To potvrzuje i instruktor lyžování Aleš Mach. „Většina rodičů to zkusí nejdřív sama, ale potom zjistí, že si musí koupit permanentku a čas stráví s dítětem místo toho, aby si sami zalyžovali. Ve finále hodně z nich stejně přijde k nám se zeptat, jestli nemáme volného instruktora,“ říká.

Věk pro první krůčky na lyžích se liší podle individuálních schopností každého dítěte. Podle instruktora Aleše Macha jsou žáčci připraveni zahájit výuku většinou ve čtyřech letech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související