Mohou tu vyrábět sníh i za teplého počasí. Skiareál Monínec zahajuje sezónu

17. listopad 2018

Přestože teploty přes den stále na řadě míst atakují deset stupňů nad nulou, skiareál Monínec nedaleko Tábora zahajuje v sobotu 17. listopadu novou lyžařskou sezónu.

Umožnil to zasněžovací systém, který dokáže vyrábět sníh i za teplého počasí. Skiareál na pomezí jižních a středních Čech do něj investoval přes čtyřicet milionů korun.

„Sněhu je nakonec o trochu míň, než jsme si mysleli. Teplý vítr s tím zahýbal, takže sjezdovka nebude 600 metrů, jak jsme plánovali, ale asi 500 až 550 metrů v šíři 20 až 25 metrů,“ popisuje ředitel skiareálu Jaroslav Krejčí.

Na sjezdovce leží zhruba metrová vrstva technického sněhu, který je vyrobený technologií Snow Factory. „Je to víceméně velká lednička. Spočívá to v tom, že z mašiny vylétávají takové ledové šupinky, které mají jádro mínus pět stupňů, což je míň než ze sněhového děla,“ říká Jaroslav Krejčí.

Ačkoli jsou šupinky z vody, jsou poměrně suché a dobře absorbují další vlhkost. „Takže to ještě pokropíme vodou, a tím z toho uděláme krásný sníh. Tímto systémem se zasněžují i svahy pro světový pohár,“ dodává ředitel.

Špičák v nové sezóně rozšíří lyžařskou školu a nabídne nabíjení pro elektromobily

Sněžné dělo

Šumavský skiareál Špičák se chystá na zimní sezónu. Letos tu dokončili systém umělého zasněžování, rozšiřují snowpark a nově tady mohou dobíjet auta majitelé elektromobilů.

Zasněžený svah láká pozornost řady výletníků. U sjezdovky se s malým synem zastavil i Pavel Kasl ze Sedlčan. „Myslím, že je to velice zajímavé. Já patřím mezi ty, kterým to nevadí, naopak já se na lyžování těším,“ komentuje.

Zasněžovací systém, který používají na Monínci, je prý vhodný při teplotách do 15 stupňů. Sníh ale podle ředitele umí vyrábět i v tropickém počasí. „Letos jsme tady natáčeli reklamu, to bylo 28 stupňů, jde to vyrobit, akorát je to ještě trochu dražší sníh než při těch teplotách do 15 stupňů,“ vypráví.

Na novou sezónu se připravují i další skiareály. Zasněžování už zahájili například na Šumavě v zimních středicích na Zadově nebo na Kvildě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související