Odnaučí vás špatné zvyky na lyžích. Skiareál Lipno nabízí kondiční jízdy

26. únor 2018

V jihočeském skiareálu Lipno si stále častěji berou kondiční jízdy lyžaři vyššího věku. Lyžařská škola dříve evidovala takzvané lyžaře seniory spíš mezi cizinci, v letošním roce přibývá i těch domácích.

Absolvovat tu můžete kondiční jízdu. „Nejprve si řekneme vaše očekávání, co je strach, který vás brzdí, v čem se necítíte dobře, co chcete zlepšit. Dále se podívám, jak jedete, a zaměříme se podle toho,“ popisuje výukovou hodinu instruktor Jaroslav Liška.

Podle šéfa lyžařské školy Petra Chalupy jsou kondiční jízdy určitě vhodné pro lyžaře středního a vyššího věku. „Nejčastější chybou u této generace je to, že kdysi jezdili na lyžích, které nebyly vykrojené, a dnes říkají, že nic jiného nepotřebují, že nové věci nejsou pro ně,“ vysvětluje.

Technika přitom šla dopředu a způsob lyžování se velmi zjednodušil. „Kdo se naučí novou metodiku, tomu se bude lyžovat podstatně snadněji. My jim ukážeme, že se dá lyžovat jednoduše, bezpečněji, mít to pod kontrolou a zároveň si to lyžování užít celý den, aniž by vás bolela záda, za krkem a podobně,“ připomíná Petr Chalupa.

Dvě výukové hodiny podle něj zlepší mnohé. „Doporučoval bych to lidem, kteří lyžují občas a dlouho se na ně nikdo nepodíval nebo byli naposledy na lyžích v sedmičce. Obvykle dělají špatně dvě nebo tři zásadní věci, které se dají jednoduchým cvičením odnaučit. Neodejdou po dvou hodinách jako špičkoví lyžaři, ale budou vědět, co se od nich vyžaduje, co dělali špatně a oni se pak zlepšují, protože si to uvědomují,“ dodává.

Kondiční jízdu s instruktorem Jaroslavem Liškou si vyzkoušela i reportérka Mária Pfeiferová. Dozvěděla se tak, co dosud dělala na lyžích špatně. „Hodnotil bych to tak, že jedete dolů z kopce a kontrolujete svojí jízdu, nicméně lyžování je koordinováno hlavně horní polovinou těla a ta hůř přenáší na lyže to, co od nich chcete. Lyžujete rameny, stojíte po celou dobu jízdy hodně na dvou lyžích, takže teď se zaměříme na to, aby lyže řídily hlavně vaše nohy,“ vysvětlil instruktor.

autor: pfr
Spustit audio