Zchátralý most pod hrází Lipna koupil místní lékař. Chce ho co nejdřív otevřít lidem

12. srpen 2021 08:28

Nechtěl ho kraj, Povodí Vltavy, ani okolní obce. Nakonec uzavřený zchátralý most Prefa pod hrází Lipna koupil praktický lékař a zastupitel Loučovic Eduard Benc. Ve veřejné elektronické aukci ho vydražil za symbolických 5001 korun. Předtím ho Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových neúspěšně dražil za necelé tři miliony.

„Stál jsem takhle jednou u vývěsky vedle obecního úřadu a čtu, že je most v aukci, jeden ze tří mostů, co vedou do Loučovic, nikdo ho nechce. Tak jsem si řekl, že když už zachraňuji jednu ruinu, mohl bych se pustit do druhé,“ říká Eduard Benc, praktický lékař z Loučovic, který zároveň opravuje tamní slavnou Porákovu vilu.

Uzavřený most Prefa v Lipně nad Vltavou

Uzavřený most Prefa v Lipně nad Vltavou chce co nejrychleji opět zpřístupnit pro pěší, cyklisty, ale i malá auta do 3,5 tuny. „Všechno bude záležet na posudku od statika. Zatím mám k dispozici posudek z loňského roku, ale nechám udělat další a uvidíme, jestli by se most dal otevřít teď narychlo alespoň pro pěší a cyklisty,“ dodává.

Základní obnova si podle odhadů vyžádá více než osm milionů korun. „Určitě to chce nové hydroizolace a opravit opláštění mostu, aby nezatékalo do nosných konstrukcí a železných částí. Budu hledat možnosti financování, nebráním se ani veřejné sbírce, kterou jsem už trochu naplánoval. Uvidím, co všechno bude možné udělat třeba z dotačních titulů. Problém je, že ty většinou jsou stanovené pro obce nebo kraje,“ uvádí Eduard Benc.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabídl už dříve most Jihočeskému kraji, Povodí Vltavy nebo okolním obcím Lipno nad Vltavou a Loučovice. Nikdo ale zájem neprojevil.

Čtěte také

„Naše obec již v současné době vlastní dvě mostní tělesa, která jsou na hranici své životnosti. Most pod Lipenskou hrází ani není v našem katastru a nechtěli jsme zatěžovat obec další stavbou, která v budoucnosti bude vyžadovat mnohamilionové investice,“ vysvětluje starosta Loučovic Jan Kubík.

Uznává ale, že most je důležitou spojnicí pro místní obyvatele i veřejnou dopravu. „Je důležitý pro obyvatele Dvorečné, protože je to nejkratší cesta do této místní části. Dále nám to komplikuje veřejnou dopravu, protože železniční zastávka se také nachází za tímto mostem. V případě výluk nebo využívaní skibusů je uzavření mostu problematické, protože lidé se nemají jak dostat k té náhradní dopravě,“ popisuje.

Most využívají také zaměstnanci vodní elektrárny Lipno. Kvůli špatnému stavu ho Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových uzavřel loni v listopadu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související