Slavnou Porákovu vilu v Loučovicích opravuje vlastními silami místní praktický lékař

9. červenec 2021 11:46

Je to jedna z největších prvorepublikových vil v Česku. Připomíná spíš malý zámek. Továrník Eugen Porák ji postavil na začátku 20. století v Loučovicích na Českokrumlovsku.

Za minulého režimu tam byla ubytovna i školka, po revoluci objekt vyhořel a chátral. Teď ho vlastními silami opravuje nový majitel, místní praktický lékař Eduard Benc.

„Tohle býval vchod pro služebnictvo, proto není ani moc zdobený ani krytý, ale zatím pro naše potřeby funkční,“ ukazuje Eduard Benc při vstupu do vily.

Z hlavní místnosti s krbem může projít na terasu. „Ta je poměrně hezká i teď, byť její kamenné obložení si rozpůjčovali obyvatelé Loučovic asi na jiné projekty, ale to už je teď jedno. My máme zachovaných pár kusů,“ dodává.

Vila se stavěla v roce 1921. „Před sto lety možná byli v takové fázi jako teď my, všechno rozestavěné, ale oni to dokončili za rok. Přeci jen továrník tu měl dvě papírny, které generovaly o něco větší zisk než lékařská praxe. Takže nám to trvá o něco déle, ale zase s větším nadšením pro boj,“ komentuje Eduard Benc.

Porákovi patřili k významným podnikatelům Rakouska-Uherska i první republiky.
Největší osobností byl Arnošt Porák (1849-1918), který začal s bratry podnikat v oblasti grafitu. Potom vystavěl v Loučovicích papírenský závod Vltavský mlýn. Ten patřil k největším podnikům v Rakousku-Uhersku. Měl pobočky v Praze, Vídni, Berlíně i Londýně.
Rodinný podnik převzal syn Eugen Porák (1892-1985), který papírnu zmodernizoval. Po roce 1945 byl spolu s manželkou odsunut do Rakouska. Vltavský mlýn byl zestátněn.

Dům připomíná spíš malý zámeček. „Podlahová plocha jednoho patra je asi 520 metrů, rozlohou je to určitě jedna z největších prvorepublikových vil u nás. Z jižní strany je dům pohledově nejhezčí, autor se inspiroval půdorysem zámku Veltrusy. Porákova manželka byla totiž rakouská šlechtična, takže asi chtěl, aby se tu cítila jako doma,“ popisuje majitel.

Eduard Benc koupil zchátralou vilu za symbolickou cenu před pěti lety od předchozího soukromého vlastníka. Říká, že obnovou si trochu plní i dětský sen. „Kolem domu jsem chodil do školy a vždycky se mi líbil. Když jsem potom viděl, jak byl zavřený a chřadnul, říkal jsem si, že by stálo za to ho zachránit,“ vysvětluje.

Vnímá také symbolické propojení s rodem Poráků. Stavitel Eugen Porák zemřel v roce 1985, kdy se Eduard Benc narodil. Do obnovy vily už dal několik milionů korun. Nevyužívá žádné granty ani dotace.

Budova už má nová okna a stropy, teď dělníci dokončili sklepy. V budoucnu chce mít majitel ve vile lékařskou ordinaci, byt i kavárnu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související