Skočickou faru pomáhají zachránit mladí lidé, kteří se přihlásili na dobrovolnickou brigádu

8. červenec 2021 17:43

Škrábat zdi, plít zahrady nebo vysekávat elektřinu. Na pomoc lidem se vydala stovka mladých lidí v rámci dobrovolnické brigády SummerJob. Pomáhají na tornádem zasažené jižní Moravě, ale také v Jihočeském kraji.

Dobrovolníci pracují na zchátralé faře ve Skočicích na Strakonicku. „Teď tu vysekávám elektřinu. Není to zase tak hrozná práce, protože používáme sbíječku. Ze začátku jsme to ale dělali kladivem a majzlíkem, a to šlo hrozně pomalu,“ popisuje Jakub Matěna

Mezi osmi dobrovolníky, kteří se rozhodli pracovat právě ve Skočicích, je také Dorota Vybíralová. Akce SummerJob se účastní už druhým rokem. „Chci hlavně poznat nové lidi. Vznikají pak hezká přátelství, člověk při práci lidi dobře pozná,“ vysvětluje.

Zchátralá fara ve Skočicích na Strakonicku

Mladí lidé pomáhají nejen na faře, ale i přímo lidem v okolních obcích, třeba s nošením dřeva, pletím zahrady nebo vařením. „Všichni jsou moc milí. Dostáváme každý den spoustu jídla, ani to nestíháme konzumovat. Je to tady skvělé a člověk by tu vydržel i déle,“ komentuje Jakub Kvapilík.

Dobrovolnická brigáda SummerJob se koná už dvanáct let, vždy první týden v červenci. Účastní se jí kolem stovky lidí. Smyslem brigády není jen nezištná pomoc. „Smyslem je také propojit generace. My pracujeme u lidí za jídlo, takže u nich obědváme a během rozhovorů se dostaneme na zajímavá témata. Někteří lidé jsou spíše rádi za to, že si mohou popovídat a že jim někdo naslouchá,“ vysvětluje garantka skočického SummerJobu Katka Odvodyová.

Aktuálně je fara ve Skočicích stále ve špatném stavu, do budoucna by ale mohla sloužit studentům, skautům i rodinám s dětmi. Za pomoc s rekonstrukcí jsou farníci vděční. „Tahle činnost je skvělá. Jinak to tu opravujeme svépomocí, ale farníků zase tolik není, takže se jedná spíš o jednorázové akce. Na větší práce je ideální, když přijede víc lidí,“ pochvaluje si Jaroslav Šídlo.

Letošní SummerJob zakončí všichni dobrovolníci tento týden na Novohradsku v Benešově nad Černou, kde na ně čeká kulturní víkend.

Spustit audio

Související