Pracovat týden rukama a zadarmo? Pro někoho bláznovství, ale desítky mladých lidí se hlásí dobrovolně

15. červenec 2020 15:04

Dobrovolníci pracovali týden zadarmo. V rámci projektu Summer Job pomáhali na čtyřech místech jižních Čech, například opravovali faru, pomáhali se dřevem nebo pleli na poli.

„Já jsem vyklízel půdu skočické fary, kde se bude opravovat střecha. Celá fara se bude rekonstruovat tak, aby ji mohli využívat mladí lidé a farnost,“ popsal dobrovolník Honza.

Podle Antonína Ettlera, jednoho z organizátorů, je Summer Job dobrovolnická brigáda, kde práce dostává nový rozměr. „Snažíme se vytvářet něco, co má přesah, aby to nebyla jenom manuální práce, kdy po nás nic nezůstane. Snažíme se navazovat vztahy s místními obyvateli a dlouhodobější spolupráci,“ vysvětlil.

Projekt funguje už několik let, na jednom místě v republice obvykle setrvá tři roky. Tentokrát to mělo být už druhým rokem Novohradsko, ale kvůli koronavirové pandemii se organizátoři rozhodli program upravit. Dobrovolníky rozdělili do skupinek a pracovali na více místech.

„V jihočeské partě je nás zhruba 30 a celorepublikově 130, což je o trochu méně než obvyklých 150, ale stále je to velký počet dobrovolníků, kteří si musí vzít mnohdy dovolenou nebo přerušit zkouškové, aby jeli konat něco, co jim dává smysl,“ dodal Antonín Ettler.

Jihočeská parta přiložila ruku k dílu ve Skočicích, Zubčicích, Hosíně a Vodňanech. Tam na poli pomáhala odstraňovat plevel Tereza Barančicová, která přijela až z Brna. „Viděla jsem od svých kamarádů na Facebooku událost a řekla jsem si, že to je dobrá myšlenka,“ vyprávěla.

Čtěte také

Večer se organizátoři snaží zapojit i místní. „Dělají se společné programy jako letní kina, koncerty, tancovačky. Obvykle zveme i hosty, ale letos je to trochu jiné kvůli koronaviru,“ upřesnil Antonín Ettler.

Za práci dostanou dobrovolníci třeba koláče. „Potkali jsme hlavně místní lidi, ať už jednu paní, které jsme pomáhali přenášet sloupky a ona nám za to dala koláče, nebo rodinu, která se stará o faru. Měli jsme úžasné obědy a spoustu zásob a velké přijetí,“ pochvaloval si dobrovolník Jakub.

Do projektu Summer Job se přidal i Martin Povišer, který se o dobrovolníky minulý rok sám staral. „Byli na Novohradsku, kde si moje mamka pořídila stavení, přišli nám tam pomáhat. Já jsem s nimi strávil dva dny, líbila se mi jejich společnost, práce a letos jsem se rozhodl, že se sám zapojím,“ řekl.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související