Radost přináší seniorům předčítání knih. Dobrovolníků pro tuto činnost je ale málo

27. červen 2021 09:54

Městská knihovna v Písku hledá dobrovolníky pro předčítání knih seniorům z místní Domovinky. Je jich totiž neustálý nedostatek. O tuto činnost má domov pro seniory velký zájem, protože rozptýlí a potěší hlavně klienty upoutané na lůžko.

„To bylo hezký, to se mi to líbilo. Poslouchala jsem ráda,“ pochvalovala si klientka písecké Domovinky Věra Škardová poté, co jí pracovnice městské knihovny Štěpánka Činátlová přečetla povídku Karla Klostermanna.

Knihovnice si roli předčítačky vyzkoušela poprvé. „Byla to premiéra a byl to zároveň bezvadný zážitek. Je moc milé vidět někoho, kdo ocení tu blízkost, teplé slovo, vnímá ho, reaguje na něj,“ komentovala.

„Musím říct, že je to oboustranně přínosná aktivita, kterou bych všem lidem doporučila alespoň někdy v životě zažít,“ dodala.

Čtěte také

Dobrovolníků, kteří předčítají seniorům nejen v diakonii, je neustálý nedostatek. „Před pandemií koronaviru už jsme dobrovolníků moc neměli a kvůli tomu, že nemohli docházet, jsme o ně přišli úplně. Ze zkušenosti víme, že senioři rádi četli, a je škoda nechat bez knížky ty, co už to nezvládnou. Proto chceme tento program obnovit a najít co nejvíce dobrovolníků,“ řekla organizátorka této činnosti Ivana Čabrádková.

Předčítání pozoroval i sociální pracovník Zdeněk Kortan a vykouzlilo mu úsměv na tváři. „Opět se mi potvrdilo, že se jedná o činnost, kterou seniory aktivizujeme, která je baví a nahrazuje jim třeba to, že se nemohou dostat z postele. Takto mohou prožívat dobrodružství, která jim svými slovy dobrovolník zprostředkuje,“ připomněl.

Informace o tom, jak se stát dobrovolníkem pro předčítání knih, najdou zájemci na webových stránkách městské knihovny v Písku.

Spustit audio

Související