Záchranářka, která věnuje mnoho času také péči o seniory, je jihočeskou Ženou regionu

10. říjen 2019

Ženám, které svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, pomáhají v nejrůznějších oblastech a přitom nejsou mediálně známé, je určené ocenění Žena regionu. Jeho letošní držitelkou za Jihočeský kraj se stala záchranářka a pečovatelka Ilona Vinterová.

Dodnes vůbec netuší, kdo ji na ocenění nominoval. „Já jsem ani nevěděla, že něco takového existuje. Zjistila jsem se to až od své sestry, která mi volala, že jsem na internetu a lidé mi tam posílají hlasy,“ vypráví.

Ilona Vintrová pochází z Vimperka na Prachaticku. Už 21 let pracuje jako výjezdová sestra u záchranné zdravotnické služby. Svou práci má ráda i pro její rozmanitost. „Naše práce je pokaždé jiná. Když někdo volá o pomoc, nikdy nemůžete vědět, co na druhém konci skutečně je,“ říká.

Kromě toho působila Ilona Vinterová v posledních deseti letech u oblastní charity, se kterou vypomáhala v domě s pečovatelskou službou v Pravětíně. „Pak jsem jezdila jako pečovatelka do domácí péče, kde jsem měla na starost dvacet staroušků, a protože u nás chybí zdravotníci v domovech důchodců, chodila jsem pracovat i do domova v Kůsově,“ dodává.

Přiznává, že někdy je jí smutno z toho, jak mnozí zástupci mladší generace se starými lidmi zachází. „Pro mě je ta moje práce hodně srdeční. My jsme potom jako jedna rodina, já s nimi sdílím jejich starosti, oni třeba zase vyslechnou moje, já od nich přijímám jejich zkušenosti a oni ode mě, doufám, tu péči a lásku,“ popisuje.

Čtěte také

Než samotná zdravotnická péče je podle ní často důležitější vlídné slovo a dobré zacházení. „I když jedu v záchrance a pacientům je špatně, tak když je chytím za ruku a vyslechnu jejich problémy, začnu se s nimi bavit třeba o běžném životě, vidím, jak jsou za to sídlení rádi,“ komentuje.

Energii dobíjí Ilona Vintrová v lese při venčení psů z útulku. „Naše práce vyžaduje fyzickou kondici, tak se snažím ji udržovat. Teď mi zdraví nedovolí příliš běhat, tak aspoň chodím,“ doplňuje.

I když zpočátku byla z ocenění Žena regionu překvapená a trochu rozpačitá, význam pro ni má. „Myslím, že mi to asi nepřinese žádnou změnu, ale je to takové pohlazení za to, co jsem, doufám, dobrého udělala a ještě bych dál udělat chtěla,“ uzavírá.

Spustit audio

Související