Moderní porodní bába Hana Brožová je jihočeskou Ženou regionu

1. listopad 2018

Ženou regionu v Jihočeském kraji se letos stala porodní asistentka Hana Brožová z Hluboké nad Vltavou. Porotu devátého ročníku soutěže zaujala mimo jiné tím, že pořádá mnoho akcí pro rodiny.

Cesta k profesi porodní asistentky nebyla u Hany Brožové předem daná. „Jako malá jsem si přála být učitelkou, ale když jsem se na gymnáziu rozhodovala co dál, neměla jsem vůbec žádnou představu. Listovala jsem výpisem všech povolání a objevila tam právě porodní asistentku,“ vypráví.

Začala tedy pátrat, čím se porodní asistentka liší od zdravotní sestry nebo doktorky. „Objevila jsem svět porodních bab, třeba jsem četla takovou malinkou knížečku Jany Doležalové, která vyprávěla o svojí porodní bábě. Nadchla jsem se pro to a podala si přihlášky jen na tento obor,“ doplňuje.

Přiznává však, že vzápětí pro ni bylo poměrně velkým překvapením, že dnes práce porodních bab vypadá poněkud jinak. „Během studia jsem ale potkala ženu, která ještě pracuje tak, jak se to dělalo dřív. Mohla jsem nakouknout do tajů porodních bab, dostala jsem se na festival světového týdne respektu k porodu a říkala jsem si, že si tu svoji vidinu udržím a půjdu za tím,“ říká.

Některé ženy nechtějí být dlouho v porodnici

Necelé tři roky Hana Brožová pracovala v porodnici, nyní ji oslovují samotné ženy. „Setkáváme se nejdříve v těhotenství a řešíme problémy s tím spojené, pořádám předporodní kurzy, ale to hlavní jsou potom doprovody k porodům,“ popisuje svou práci.

Podle ní se řada žen cítí nejbezpečněji v porodnici, ale některým je lépe doma s lidmi, které znají. „Spousta žen nevolí vyloženě ten druhý extrém, tedy porod doma, ale jenom jim stačí, že jsem s nimi velkou část toho porodu doma. Mohou dělat, co je jim příjemné, nemusí se omezovat, neřeší, jak vypadají, jsou ve svém prostředí, kde se cítí dobře. A když porod postoupí do určité fáze, tak se společně přesuneme do porodnice. Tam třeba do dvou hodin porodí, což je takový ideální případ,“ líčí.

Těhotná žena má být aktivní, ale lékařka varuje před náročnými sporty a dlouhým cestováním

Na trénink s činkami v těhotenství zapomeňte. Gynekoložka doporučuje klidnější aktivity jako pilates, kalanetiku, jógu, plavání, mírný běh a chůzi

Jakmile gynekolog potvrdí těhotenství pacientky, mělo by ho zajímat také její zaměstnání. V dalším díle pořadu Zdravíčko na téma těhotenství to připomněla Dana Preslová, gynekoložka písecké společnosti Gynface.

Hana Brožová počítá i s poporodní péčí. „Ženy mnohdy dnes volí variantu ambulantního porodu, to znamená, že odchází z porodnice dřív než za doporučené tři dny. Já je přijedu zkontrolovat a zajistím následnou péči. Někdo je v porodnici rád, že má za zády tým zdravotníků, ale někdo tam má problémy se spaním, vadí mu okolní zvuky nebo chce co nejdřív za ostatními dětmi,“ komentuje.

K porodu již Hana Brožová doprovodila zhruba 300 žen, ale Ženou regionu se stala také proto, že pořádá různé akce.

Jednou z nich je Bábovka pro porodní bábu. „Pořádáme ji vždy 5. května na mezinárodní den porodních asistentek. Když dříve ještě ženy rodily v chalupách, porodní báby často jako odměnu dostávaly právě bábovku. Je to takový hezký symbol. Máme i soutěž, kdy ženy mohou přinést své kuchařské výtvory, ale je to spíš takové hezké setkání, při kterém sdílíme příběhy a zážitky,“ vysvětluje Hana Brožová.

Spustit audio

Související