Těhotenská vyšetření nejsou povinná, ale vyplatí se je nepodceňovat

17. duben 2018

I běžná vyšetření v těhotenství mohou upozornit na závažnější problém. V dalším díle magazínu Zdravíčko, který byl věnován tématu očekávání potomka, na to poukázala gynekoložka Dana Preslová.

„K základním vyšetřením patří test na těhotenskou cukrovku. Je-li krevní cukr zvýšený, upravíme životosprávu. Většině žen stačí obyčejná dieta. Prostě nezneužívám toho, že jím za dva a že mám chutě, ale upravím životosprávu a cukr se krásně srovná,“ usmívá se lékařka.

Jsou ale i ženy, které musejí po dobu těhotenství užívat inzulin. „To už je vážnější. Takové těhotné patří do odbornějších rukou diabetologů, kam je my gynekologové odesíláme. Starají se o ně až do doby po šestinedělí, aby vyloučili, že cukrovka je trvalým fenoménem“ popisuje.

Těhotenskou cukrovku je nutné mít pod kontrolou. Podle Dany Preslové je třeba sledovat stav placenty a mít pod dohledem matku i plod. „U těchto žen se porod obvykle vede jinak. Je-li matka na inzulinu, musí dostávat glukózu a právě inzulin. V případě náročnějšího porodu, kdy je hodně unavená, je lepší provést císařský řez. Vyčerpání totiž snižuje hladinu cukru v krvi jí i dítěti. To pak kolabuje. Jde tedy o vážnou situaci, na kterou se prostě musíme připravit předem,“ připomíná.

Těhotenské nevolnosti trápí více než 70 procent žen. První pomocí je čokoláda

Těhotenská nevolnost

První trimestr těhotenství provází často nevolnosti a zvracení. Někdy to dosáhne až takové míry, že nastávající maminka v sobě nic neudrží. Podle gynekoložky Dany Preslové je ale možné tuto situaci řešit.

Lékařka naráží na to, že žádné vyšetření v těhotenství není povinné. „Nechce-li žena test na cukrovku, absolvovat ho nemusí, nechce-li dělat ultrazvuk, nemusí, nechce odběry na nemoci v těhotenství, nemusí. Každá žena je sama sobě pánem, my nemůžeme nikoho do ničeho nutit, my můžeme jen doporučovat. A jsme rádi, když nás pacientky poslechnou, protože to děláme pro ně a jejich dítě,“ komentuje.

K běžným součástem těhotenských kontrol patří i měření tlaku, vážení a vyšetření moči. „Krevní tlak se v druhé polovině těhotenství zvedá asi třem procentům žen. Nemusí to znamenat nic víc, než že srdce má víc práce, nebo že se projevila rodinná dispozice. Ale musíme myslet i na to, jestli se tím neprojevuje těhotenská gestóza, preeklampsie. Tady už by těhotenství nemuselo dobře dopadnout,“ vysvětluje lékařka.

Rychlé váhové přírůstky mohou značit zadržování vody

Také pravidelné vážení leccos naznačí. „My maminku nehoníme na váhu proto, abychom ji stresovali tím, že přibírá z přejídání, ale proto, abychom zjistili, jestli třeba nezadržuje vodu. Velké a rychlé přírůstky totiž mohou znamenat zadržování vody, a to nás upozorňuje na možný problém,“ popisuje Dana Preslová.

Totéž podle ní platí o jednoduchém vyšetření moči. „Kdyby byla v moči přítomna bílkovina nebo krev, znamená to, že maminka má jakési ztráty a že tam může být onemocnění, které by mohlo vést k ohrožení života plodu i matky. V případě odhalení vážnějších potíží proto navazují speciálnější vyšetření a péče,“ říká.

Podstupovat pravidelné, byť nepovinné, kontroly u svého lékaře, gynekologa nevyjímaje, se proto vyplatí. „Je to na odpovědnosti každé ženy,“ uzavírá Dana Preslová.

Spustit audio

Související