Začala oprava jindřichohradecké výletní restaurace Rudolfov, kde Čapek dopsal svůj román Krakatit

2. srpen 2020 12:58

Celou jednu generaci je zavřená a chátrá. Teď se výletní restauraci Rudolfov u Lišného dvora v Jindřichově Hradci blýská na lepší časy. Stavbu z poloviny 19. století vytvořenou podle návrhu architekta Josefa Zídka začal její majitel opravovat, otevřít ji chce do tří let.

Od doby, kdy Petr Chvojka budovu zarostlou nálety a s propadlou střechou koupil, uplynulo už šestnáct let. „Tohle místo mi doporučil kamarád. Říkal: Pojďme opravit Rudolfov. Já jsem vůbec netušil, co to je, tak jsem se jen tak mimochodem zajímal, čí to vlastně je, a na katastru jsem zjistil, že dům je v exekuci,“ vzpomíná.

Tehdy vůbec netušil, že se jedná o stavbu podle projektu architekta Josefa Zídka, autora návrhu Národního divadla, Rudolfina či kolonády v Karlových Varech. Nevěděl ani, že tady spisovatel Karel Čapek dopsal svůj román Krakatit. „To postupně vyplouvalo na hladinu a postupně člověk zjišťoval, co má vlastně v rukou,“ komentuje Petr Chvojka.

Do oprav budovy se nejprve vrhl s kamarády, jak sám říká, trochu naivním způsobem. „Byla to ale skvělá doba, kdy jsme tu trávili víkendy a postavili jsme střechu, což byl úplný základ. Pak během zhruba měsíce nám tu střechu totálně rozebrali lidé, kteří žijí tak nějak mimo zákon,“ vypráví.

Čtěte také

Zatímco před šestnácti lety se do obnovy pustila parta kamarádů, teď na ní pracují profesionálové. Suť právě vyvážejí z prostoru, kde se ještě dochovaly trámy tvořící podlahu podkrovních pokojů. „Už z dopisů Čapka je zřejmé, že tam byly dva pokoje a jeden půdní prostor. My jsme to zachovali, aby si to mohli někteří lidé užít,“ dodává Petr Chvojka.

Že Karel Čapek svůj román Krakatit ve výletní restauraci Rudolfov u Jindřichova Hradce skutečně dopsal, dokládá i dopis ze šuplíku určený Věře Hrůzové ze 7. září 1923.

Součástí restaurace je taneční sál. Ten má momentálně na zemi písek, zdi z cihel a obouchanou omítku. „Já doufám, že za chvilku se tady bude moci tancovat. Zatím to vypadá spíš na nějakou punkovou sešlost, ale promění se to tu podle plánů Josefa Zídka. Najali jsme firmu, která nás má zbavit dřevomorky, a zajímavostí bude vyřezávaný kazetový strop,“ ukazuje majitel.

Rekonstrukci výletní restaurace Rudolfov u Jindřichova Hradce by Petr Chvojka chtěl mít hotovou do roku 2023, na který připadne sté výročí od dopsání Krakatitu.

Spustit audio

Související