V historické budově po spisovateli Bohumilu Havlasovi ve Strunkovicích nad Blanicí bude hostinec

19. květen 2020 18:20

Dům rodiny Havlasů ze Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku se dočkal péče restaurátorů a dělníků. Vznikne v něm nový hostinec a velká místnost pro divadelníky a další spolky z městyse.

Bez vybavení interiéru opravy přišly zhruba na 12 milionů korun. „Je to rodný dům spisovatele Bohumila Havlasy, jednoho z nejznámějších devíti dětí rodiny. Je to krásný historický dům, který městys před časem koupil,“ říká starosta Karel Matějka.

Restaurátor Lukáš Černý obnovuje nápis na historickém domě ve Strunkovicích nad Blanicí

Na obnově pracuje například restaurátor Lukáš Černý. „Tady je práce relativně rychlá, za den to budu mít hotové. Čistím mramorovou desku s nápisem, je orámovaná takovým bohatým ornamentem z 19. století, takže vytahuji černě ornament a nápis bude okrový,“ popisuje.

Bohumil Havlasa žil v letech 1852 až 1877. „Zemřel mladý ve věku 25 let, byla to taková zajímavá osobnost. Vystudoval gymnázium, učil se zámečníkem, byl kočovným divadelníkem, přispíval do různých novin a časopisů a jako redaktor zahynul během rusko-turecké války,“ připomíná starosta Strunkovic nad Blanicí.

U vchodu na informační tabuli se návštěvníci také dozví, proč se danému místu říká Mexiko. „Traduje se, že 24 strunkovických mužů se nechalo naverbovat do války v Mexiku, kde bojovali za Maxmiliána Habsburského,“ vysvětluje Karel Matějka.

Objekt by místní chtěli slavnostně otevřít na pouť na začátku srpna. V tuto chvíli je ale otázkou, zda plány nezkomplikuje koronavirová krize.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související