Ve Vimperku upravili pivovarské terasy, aby z nich byl výhled na zámek. Navrhli to sami občané

3. květen 2020 11:39

Půl miliónu korun vyhradilo v minulém roce město Vimperk na projekty, které navrhli místní občané. Jedním z nich je obnova teras u bývalého pivovaru. Městské služby prořezaly náletové dřeviny a dříve zarostlé místo teď nabízí vyhlídku přímo na zámek.

Pivovarské terasy jsou jedním z pěti vítězných projektů loňského participativního rozpočtu. Město na ně vyhradilo 100 tisíc korun.

„Tohle místo mělo to štěstí, že si ho všimla paní Bára Samková. Ona tudy chodí denně a velmi se jí nelíbilo, jak to tu vypadá, tak se rozhodla využít nabídky města Vimperk a participativního rozpočtu, který byl loni u nás poprvé, a terasy navrhla,“ vypráví Renata Lešková, referentka odboru kultury a cestovního ruchu.

Náletové dřeviny odklízeli pracovníci tři dny. „Dostali jsme za úkol terasy revitalizovat, takže jsme vyřezávali dřeviny. Teď budeme mechanizací vytrhávat pařízky a srovnávat terén,“ popisuje jednatel městských služeb Jan Král.

Čtěte také

Z cestičky, která vede na náměstí, je teď vidět i zámek. „Ještě před dvěma týdny na něj vůbec vidět nebylo. Máme vizi, že bychom následně, až se cestovní ruch dá trochu do pořádku, zrovna tohle místo chtěli připomínat návštěvníkům,“ říká Renata Lešková.

Kolemjdoucí revitalizaci pivovarských teras hodnotí spíše kladně. „Takhle se mi to líbí, ale kdyby tam ještě pár stromů nechali, bylo by to lepší,“ komentuje jedna z obyvatelek. „Kytičky by byly hezké a také lavičky, abychom si měli kde sednout,“ dodává další.

S lavičkami se do budoucna také počítá. Jsou dalším projektem, který loni uspěl v participativním rozpočtu. „Pak bude zútulněno arboretum, dále budeme v areálu nemocnice instalovat lávku přes potok a upravovat dětské hřiště v osadě Boubská,“ uzavírá Renata Lešková. Mezi vítězné projekty město rozdělilo 500 tisíc korun.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související