Ve Lhenicích postavili chybějící kapličku, křížová cesta tak bude kompletní

30. duben 2020 16:31

Křížové cestě ve Lhenicích na Prachaticku chyběla jedna kaplička. Na deváté zastavení spadl totiž minulý rok strom, pak městys dlouho sháněl firmu, která by kapličku postavila znovu. Teď už stojí a řemeslníci dokončují fasádu.

„Máme tady křížovou cestu už z poloviny 19. století. Bohužel loni při jednom jarním větru spadl strom na jednu kapličku a celou nám ji zbořil,“ vypráví starostka Lhenic Marie Kabátová.

Křížová cesta u Lhenic

Podle historických pramenů křížová cesta vznikla díky místním rodinám. První kapli nechal postavit lhenický lékař jako poděkování za uzdravení člena své rodiny, k němu se pak přidali další lidé. „Dokonce když se některého zastavení neujala nějaká rodina, tak se dělaly sbírky i v okolních osadách, aby vznikla celá křížová cesta,“ dodává Marie Kabátová.

Kaplička, která teď musela vyrůst znovu, dostane barevnou fasádu tak, aby ladila se všemi ostatními zastaveními. „Uvnitř bude obraz na plechu, který paní malířka udělala už na podzim,“ říká starostka.

Na jaře do Lhenic lákají turisty i ovocné sady. „Každý rok se vždycky přijedeme podívat, jak to krásně kvete,“ komentuje paní Božena z Krumlova. „Tady jsou stráně krásně bílé. Šli jsme sem na cestu a najednou jsme u kapličky, tak jsme zastavili,“ dodává její neteř Jana.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související