Zdevastovaná kaple na Křížové hoře v Krumlově díky nadšencům ožila. Teď z věže zní už i zvon

16. září 2019

Nad Českým Krumlovem po téměř osmdesáti letech znovu bije srdce zvonu. Lidé se na nový zvon složili ve veřejné sbírce a na svátek Povýšení svatého Kříže ho zvonař s pomocníky vytáhl do věže kaple na Křížové hoře. Český rozhlas České Budějovice zde u té příležitosti odvysílal přímý přenos.

Po mnoha desetiletích, kdy byly prostory poutního areálu na českokrumlovské Křížové hoře nepřístupné, dokázala dveře ambitu otevřít Věra Petrovičová. „Toto krásné místo zažilo období, kdy byla kaple uctívána a opečovávána, ale také velice zlé časy, kdy byla vyloupena a zdevastována. Nejhorší doba byla od 50. let minulého století až do pádu komunismu, mnoho cenných věcí bylo rozkradeno nebo zničeno,“ připomíná.

V 90. letech se kaple dočkala opravy, ale kvůli vandalům zůstávala zamčená. „Odemykalo se jen na svátek Povýšení svatého Kříže 14. září, kdy zde byla mše, ale já jsem tu i jindy na vycházkách potkávala mnoho lidí, kteří se okénky pokoušeli zahlédnout alespoň kousek ambitu. Napadlo mě, že bych tu mohla provádět, tak jsem požádala pana preláta Píchu o klíč a v září před třemi roky poprvé otevřela. Teď otevíráme vždy o víkendech i svátcích,“ dodává Věra Petrovičová.

S oživením místa jí pomáhá správce poutního areálu Dalibor Uhlíř. „Když jsme přišli do toho prázdného, opuštěného, zanedbaného areálu, tak jsme měli dvě vize – aby se tohle zapomenuté místo znovu zrodilo a stalo se z něj živé poutní místo a aby se Křížové hoře vrátil její hlas,“ říká.

Na konci loňského roku tak nadšenci vyhlásili veřejnou sbírku, v níž vybírali peníze na zvon. Ten v kapli chyběl už od roku 1942, kdy jej zabavili nacisté. Do sbírky přispívali místní i turisté a potřebný obnos se podařilo shromáždit poměrně rychle.

Zvon je vyrobený tradičním způsobem

Už na jaře zvon ulil ve své dílně v Myslkovicích u Soběslavi zvonař Michal Votruba. „Zvon je vyrobený z klasického zvonařského bronzu, váží 51 kilogramů a spodní průměr má 44,5 centimetrů. Bude zasvěcen Panně Marii Bolestné, reliéf modeloval Václav Hrůza ze Soběslavi,“ popisuje.

Český rozhlas České Budějovice vysílal přímý přenos od kaple na Křížové hoře v Českém Krumlově

Technologie výroby je podle zvonaře tradiční, léty prověřená a neměnná. „Nejprve uděláme technický výkres zvonu, podle něj se zhotoví šablony pro jádro a falešný zvon. Pak se z nepálených cihel vyzdí jádro, to se namaže hlínou, na jádro se naformuje falešný zvon z hlíny, na který je nažehlen voskový polev a nalepená vosková výzdoba s požadovaným reliéfem. Celý voskový model se zabalí do hliněné formy a vypálí. Pak se forma rozbije, falešný zvon se vyjme a sesadí zase zpět na jádro a mezi tím jádrem a pláštěm vznikne budoucí dutina, do které se odlije kov,“ vypráví.

Hotový zvon pro Křížovou horu byl přes léto vystavený v kapli. V sobotu 14. září na svátek Povýšení svatého Kříže při mši následovalo požehnání a poté ho zvonař s pomocníky vytáhl do věže a poprvé rozezněl. Teď bude zvon z kaple vyzvánět pravidelně.

Křížová hora je pro obyvatele Českého Krumlova důležitým místem. Nejstarší zmínka o liturgické události na tomto místě pochází z poloviny 17. století. „Krumlovský jezuita tam vyzdvihl kříž, který měl ochraňovat město,“ uvádí Jarmila Hanzová z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu.

Čtěte také

Místo si postupně získalo oblibu natolik, že se tu kolem roku 1700 objevila první dřevěná kaplička. „Na počátku 18. století město postavilo řádnou zděnou kapli, a protože byla velmi malá, už od počátku se počítalo s tím, že kolem ní bude ambit,“ vysvěluje Jarmila Hanzová.

Po josefinských reformách kapli v licitaci koupili krumlovští měšťané. „Na počátku 20. století krumlovský konzervátor upozornil kněžnu Terezii Schwarzenbergovou, že je kaple ve špatném stavu, přiměl ji, aby ji koupila a zahájila obnovu. Kaple fungovala jako církevní objekt do poloviny 40. let. V 50. letech byla cílem vandalských útoků, proto byly zbytky mobiliáře odvezeny na zámek a s kaplí se nic nedělo. Po revoluci ji od města za symbolickou cenu koupila římskokatolická církev,“ doplňuje Jarmila Hanzová.

Areál má ale pro město stále význam. Místostarosta Martin Hák v něm vidí potenciál. „Navazuje na naši koncepci vycházkových okruhů a rádi bychom turistům nabídli impozantní pohled na Český Krumlov, který odsud je. Cílem je i obnovit křížovou cestu, celá vede na vrchol hory,“ říká.

Související