U Lhenic pokračuje zalesňování holin po kůrovcové kalamitě, důležitá je pomoc dobrovolníků

26. říjen 2019 06:25

Přes osm tisíc kubíků kůrovcového dřeva už vykáceli těžaři v městských lesích ve Lhenicích na Prachaticku. Kvůli kalamitě je tam teď deset hektarů holin, které je třeba co nejdříve zalesnit. Radnice proto požádala o pomoc místní spolky a obyvatele.

Na mýtinách potkáte i tamní školáky. „Musíš vykopat jamku, zasadit tam stromek, pak to pořádně ušlapat a je to hotovo,“ popisuje sedmiletý Kryštof, jak se vysazují nové stromky.

Spolu s ním a dalšími druháky je v lese učitelka Jana Peštová, která pomoc vnímá jako přirozenou součást výuky. „Většina dětí je ze Lhenic a okolí, takže jsme chtěli, aby to mělo ten výchovný efekt. Děti si zasadí stromeček a budou vyrůstat v prostředí, kde ho zasadily, budou si vážit důležitosti lesa,“ říká.

Podle lesního správce Vladimíra Filipa je připraveno asi 1700 stromků. „Máme jedli, douglasku, obalovaný buk. Snažíme se vzniklé holiny co nejrychleji zalesňovat,“ dodává.

Čtěte také

Obnova lesů je teď ve Lhenicích jednou z největších investičních priorit radnice. Pomoc obyvatel, spolků, sportovních klubů i školáků je pro městys důležitá. Lesařské firmy totiž mají v současné době pracovních nabídek mnohem víc, než mohou přijmout.

Dobrovolníci, kteří přijdou pomoci, by si podle starostky Marie Kabátové měli vzít dobré boty, pracovní rukavice a nářadí. „Většinou jsme je požádali, aby si přinesli motyku, protože ta je důležitá pro vykopání jamky, potom se většinou sází ve dvojicích. Pro toho, kdo nemá nářadí a přesto přijde, se také určitě nějaká práce najde,“ doplňuje.

Brigáda bude pokračovat i v sobotu dopoledne. Sraz je v 8 hodin u kaple v lokalitě Brabce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související