Dobrovolníci obnovují odvodněné mokřady na Šumavě

19. srpen 2019 09:38

Místo výletů práce s lopatou a krumpáčem. Tak teď tráví skupina patnácti lidí ze středních Čech svůj čas na Šumavě. Na Soumarské rašeliniště přijeli pomoci obnovit odvodněné mokřady.

Dobrovolníci pracují v rámci přeshraničního projektu Life for Mires. Několikahektarová plocha je poznamenaná průmyslovou těžbou rašeliny, která skončila teprve před dvaceti lety. Úkolem teď je navrátit původní schopnost zadržet vodu v krajině.

Dobrovolník Jiří Vrtiška sešlapává kousky rašeliny uprostřed odvodňovacího kanálu, chvílemi stojí až po stehna v rašelině. „Zkrátka jde o to, aby odsud neodtékala voda. Nanášíme rašelinu, aby se tady dařilo vegetaci, je potřeba, aby to znovu zarostlo. Je to prospěšná práce, baví nás to a jsme na za to rádi,“ komentuje.

O kousek dál plní jeho manželka Andrea Vrtišková kýble rašelinou, které potom míří k odvodňovacímu kanálu. „Rašelina je měkká, takže jde dobře do toho zarýt, ale samozřejmě když pracujete bez přestávky, tak se člověk zadýchá,“ popisuje.

Po práci se dobrovolníci podívají do míst v prvních zónách, která jsou běžně nepřístupná. „Dostaneme i odborný výklad o rašeliništích, takže se na to moc těšíme,“ dodává Andrea Vrtišková.

Čtěte také

Projekt Life for Mires má podle Lukáše Linharta z Národního parku Šumava několik cílů. „Jednak je to  záchrana cenných biotopů, vzácných rašelinišť, která tady na Šumavě máme a v minulosti byla odvodněná. Dalším takovým dílčím cílem je návrat vody do krajiny, obnovení schopnosti zadržovat vodu,“ vysvětluje.

Projekt se dotýká celkem 43 lokalit. Kromě Soumarského rašeliniště se jedná o místa na Prášilsku, v západní části Šumavy, na Modravských slatích i v okolí Stožecka. „Celkově ta plocha představuje přes dva tisíce hektarů, které budeme obnovovat a navracet tam vodu,“ doplňuje Lukáš Linhart.

Na projektu Life for Mires se podílí také Národní park Bavorský les, Jihočeská univerzita a bavorský spolek Bunt Naturschutz. Na další dobrovolnické akce se lidé mohou přihlásit prostřednictvím webových stránek life.npsumava.cz.

Spustit audio

Související