Ulice 1. Máje ve Vimperku se promění. Začala rekonstrukce za více než 70 milionů

15. duben 2020 09:04

Rekonstrukce ulice 1. Máje ve Vimperku na Prachaticku přinese velké změny v dopravě. Radnici se po debatě s dopravní policií podařilo prosadit nejen snížení rychlosti na 30 kilometrů v hodině, ale i vybudování tří retardérů, které přispějí k větší bezpečnosti v jedné z nejfrekventovanějších ulic ve městě.

„Máme velkou zkušenost z jiných komunikací. Když jsme je opravili, udělali jsme hezký povrch, tak se staly závodní dráhou. Prioritou proto bylo, abychom maximálně zpomalili provoz na této ulici vzhledem k tomu, kolik tu projede aut a kolik se tu pohybuje lidí,“ vysvětluje starostka Jaroslava Martanová.

V ulici 1. Máje sídlí škola, školka, knihovna, o kus dál má adresu Správa Národního parku Šumava, jsou tady sportoviště, kulturní dům i pošta.

„Bude tu chodník a pás zeleně, který bude částečně vyplněn parkovacími místy, aby bylo možné stát po obou stranách. Komunikace bude asfaltová, ostatní povrchy dlážděné a vybudujeme tři zvýšené stupně pro zpomalení provozu,“ popisuje starostka.

Čtěte také

Příprava rekonstrukce trvala několik let. Výsledkem je projekt rozdělený do několika etap. „Já jsem pro, ať se to udělá takhle po etapách, je to asi nejvhodnější. Myslím, že i doba tomu teď nahrála. Nějaká omezení to přinese, ale přežili jsme stavbu dvou kruhových objezdů, tak tohle už je brnkačka,“ komentuje starousedlík Dušan Žampach.

Radnice své plány podle Jaroslavy Martanové několikrát probírala s místními obyvateli. „Tato ulice by se měla být výstavní ulicí našeho města, příjezdovou komunikací. Předpokládáme, že v letošním roce se udělá část pod ulici Nad Stadionem, k budově správy parku,“ dodává.

Rekonstrukce bude pokračovat i příští rok až do letních měsíců k hotelu Zlatá hvězda. Úprava ulice 1. Máje ve Vimperku je největší investicí v novodobé historii šumavského města, přijde na více než 70 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související