Po nezpoplatněné silnici mezi Českými Budějovicemi a Plzní projíždí letos víc kamionů

18. únor 2020 12:11

Některé kamiony se snaží vyhnout zpoplatněným silnicím na jihu Čech. Potvrdily to předběžné výsledky sčítání aut jihočeských silničářů. Na kontroly vybraných stanovišť vyjeli celkem osmkrát.

„Od sedmé hodiny, co tu jsme, projelo více než 300 osobních aut a přes 50 vozů těžké dopravy,“ říká ráno cestmistr Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Lubomír Polanský u silnice I/20 nedaleko Radčic, kde se nově musí platit mýto.

Sčítacích míst je celkem jedenáct, a to v okresech Písek a Strakonice. „Zde na silnici I/20 jsme na podzim zaznamenali denní intenzitu lehce přes 2500 vozidel. Přitom z třech měření po Novém roce, kdy tu bylo zavedeno mýto, je vidět zřetelný pokles, zatím zhruba o 200 vozidel,“ uvádí ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha.

Čtěte také

Jiná situace je na nezpoplatněné silnici směrem na Strakonice a Plzeň. „Na této trase máme tři sčítací body, například u Cehnic došlo k nárůstu těžké dopravy. Na podzim byla denní intenzita 900 vozidel denně, teď z měření vychází o 80 více,“ dodává Jan Štícha.

Sčítání aut má svá přesná pravidla, provádí se v konkrétních časech a dnech. „Jsou to pondělky a pátky, dopoledne mezi 7. a 11. hodinou a odpoledne mezi 13. a 17. hodinou. Začali jsme právě už před zavedením mýta, abychom měli porovnatelné parametry. Teď budeme kompletní výsledky vyhodnocovat,“ vysvětluje Jan Štícha.

Jihočeský kraj bude požadovat na ministerstvu dopravy, aby zpoplatnilo i silnici, kam se těžká doprava přesunula. „Budeme dál ve spolupráci s obcemi případně řešit osazení dotčených úseků značkami, které omezují průjezd nákladní dopravy,“ doplňuje krajský radní Jiří Švec. Značky by se mohly v dotčených obcích objevit přibližně v polovině roku.

Spustit audio

Související